Συνάντηση Γ.Γ ΑΚΕΛ με ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου και Επιτροπή Αγώνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (φωτογραφίες)

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου και της Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των τουριστικών περιοχών της ελεύθερης Αμμοχώστου, είχε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως τα ενοίκια, οι εξώσεις οι κρατικές εγγυήσεις και η ανάγκη δανειοδότησης. Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ώρα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού με το πέρας της πανδημίας αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού:

Ακούσαμε και εδώ την πολύ έντονη κραυγή αγωνίας από το σύνολο  των επαγγελματιών. Σε ότι αφορά  τους καταστηματάρχες αλλά και όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες οι οποίοι θα έπρεπε να δραστηριοπούνται στην Αγ. Ναπα, τα προβλήματα είναι τα ίδια με ολόκληρη την Κύπρο. Αλλά πρέπει να πω ότι σε αυτή την περιοχή είναι πολύ πιο έντονα διότι είναι κλειστοί από τον Νιόβρη, Οκτώβρη του 2019 και αντιλαμβάνεστε ότι κανένας επιχειρηματίας ο οποίος παραμένει κλειστός για 18 μήνες, δεν μπορεί να επιβιώσει.

Τίθεται πάρα πολύ έντονα ξανά το ζήτημα της στήριξης στον τομέα των ενοικίων με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτό το εφάπαξ ποσόν που έχει δοθεί είναι το λιγότερο κοροϊδία, γιατί δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν μισό ενοίκιο.

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται πολύ πιεστικά είναι αυτό των εξώσεων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στη Βουλή είχαμε με πρωτοβουλία και δική μας και άλλων κομμάτων, εγκρίνει την σχετική νομοθεσία για τερματισμό των εξώσεων. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά στο Ανώτατο.

Συζητήσαμε επίσης τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις κρατικές εγγυήσεις και την ανάγκη δανειοδότησης. Ωστόσο οι πλείστες των επιχειρήσεων είναι υπερδανεισμένες, δεν έχουν την δυνατότητα να προβούν σε άλλες δανειοδοτήσεις, χρειάζεται άμεση χορηγία προς μια μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων και από εκεί και πέρα όπως έχουμε πει κατά κόρον τις τελευταίες μέρες χρειάζεται ένα μεγάλο ποσόν από τις κρατικές εγγυήσεις να διοχετευτεί προς τις ΜμΕ και να πάνε μόνο τα 250 εκ. στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χρειάζεται επίσης κατά την άποψή μας να εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ώρα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει μετά τη λήξης της πανδημίας. Χρειάζεται λοιπόν η κυβέρνηση να εκπονήσει ένα  σχέδιο για το πως θα στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν γιατί οι ΜμΕ είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Αλίμονο λοιπόν αν ένα μεγάλο μέρος αυτών των  επιχειρήσεων δεν μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν.

Για όλους μας οι  ανθρώπινες ζωές έχουν την μεγαλύτερη σημασία και θα πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω την δική μας την παράκληση: πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας διάσωσης των ανθρώπινων ζωών που είναι το υπέρτατο αγαθό και θα πρέπει να τις διαφυλάξουμε αλλά να δούμε πως αυτό συμβαδίζει και με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του τόπου, πώς δηλαδή φροντίζουμε να λειτουργήσει η οικονομία δίχως επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και πως διαφυλάσσουμε και την ψυχική υγεία του κόσμου. Είναι  παράμετροι οι οποίες θα πρέπει να συνυπολογίζονται όταν αποφασίζονται τα σχετικά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy