Με την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ συναντάται σήμερα ο πρόεδρος της δημοκρατίας.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 και 30 το πρωί και ακολουθεί αυτήν που είχε την Τρίτη η κυρία Σπέχαρ με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας.

Στο επίκεντρο των επαφών της κυρίας Σπέχαρ είναι και η διερεύνηση του ενδεχομένου επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της δημοκρατίας το ενδεχόμενο συνάντησης του εντός των ημερών με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Δεν κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό

Δεν κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Τόνισε ότι υπάρχουν δυο πτυχές στο Κυπριακό και η πρόταση του για λιγότερες εξουσίες στην ομόσπονδη κυβέρνηση δεν υποκαθιστά το πλαίσιο Γκουτέρες.

Σε δηλώσεις προσερχόμενος σε δείπνο που παρέθεσε η ΟΕΒ, στη Λευκωσία και ερωτηθείς κατά πόσον η αποκεντρωμένη ομοσπονδία μπορεί να βοηθήσει στο να αρθεί το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι αυτό εξαρτάται στο κατά πόσον θα υπάρξει «καλή πίστη από την άλλη πλευρά».

Υπενθύμισε ότι από τον Απρίλη του 2010 υπέβαλε γραπτό υπόμνημα προς το Εθνικό Συμβούλιο με την εισήγηση ότι αν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική ομοσπονδία θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις πολιτείες και να κρατήσουμε εκείνες τις απαραίτητες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση που θα διασφαλίζουν τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα και άλλες εξουσίες οι οποίες με βάση την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υπάρχουν.