Τ/κ Τύπος: Στα χαμηλά η τριμερής στη Νέα Υόρκη

ΠτΔ – Ηγέτης Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ΓΓ ΟΗΕ – Άτυπη Τριμερής Διάσκεψη Νέα Υόρκη Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar. // PoR – Turkish-Cypriot Leader and UN Secretary General – Informal Trilateral Meeting New York The United Nations Secretary General, Mr António Guterres, hosts a working lunch in the framework of the Informal Trilateral Meeting on the Cyprus issue, for the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, and the Turkish-Cypriot Leader, Mr Ersin Tatar.

Δύο μόνο εφημερίδες από τις 14 που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα, η Κίπρις και η Βατάν, έχουν κύριο θέμα σήμερα, τη χθεσινή άτυπη τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Κίπρις έχει τίτλο «Δεν προέκυψε κοινό έδαφος από τις συνομιλίες» και η Βατάν «Δεν βιαζόμαστε!». Και οι δύο εφημερίδες δημοσιεύουν τις δηλώσεις που έκαναν ο Τ/κ ηγέτης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη δίωρη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η Βατάν προτάσσει την δήλωση Τατάρ κατά την έξοδό του από το κτίριο των ΗΕ όπου έγινε το γεύμα, στην οποία είπε ότι το Κυπριακό διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, «έτσι δεν βιαζόμαστε».

Η Γκιουνές, που πρόσκειται στο ΚΕΕ, έχει ως δεύτερο θέμα την άτυπη τριμερή με τίτλο «Δες τις πραγματικότητες!» και αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε αργά χθες το βράδυ ο κ. Τατάρ στο «Σπίτι της Τουρκίας».

Η Γενί Ντουζέν», που πρόσκειται στο ΡΤΚ, δεν γράφει καν στην πρώτη σελίδα για το θέμα, ενώ στην ιστοσελίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Τατάρ μετά τη συνάντηση με τίτλο «Δεν άλλαξε τίποτα στη Νέα Υόρκη». Ούτε και η αντιπολιτευόμενη «Ντεταϊ» γράφει κάτι πρωτοσέλιδα επί του θέματος.

Οι υπόλοιπες εφημερίδες αναφέρονται ειδησεογραφικά κυρίως στις δηλώσεις που έγιναν μετά από τους δύο ηγέτες και σημειώνουν πως κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, Χαλκίν Σεσί και Αβρούπα αναφέρονται στις δηλώσεις της προέδρου της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων Εμινέ Τελ, η οποία ζητεί εξηγήσεις για την πληροφορία ότι ο Ερσίν τατάρ και η τ/κ αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, εκτός από τα μυστικά κονδύλια της «προεδρίας», γι αυτό το ταξίδι πήραν και 160.000 δολάρια (1,4 εκ ΤΛ) από τον προϋπολογισμό του «υπουργείου δημοσιονομικών».

«Σε αυτήν την περίοδο που τα χρέη έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να αποπληρωθούν, έκλεισαν χιλιάδες χώροι εργασίας και οι καταστηματάρχες πτώχευσαν, ποιοι είναι οι λόγοι για τον κ. Τάταρ και την ομάδα του που πήγαν στην Νέα Υόρκη για να προωθήσουν τη διχοτόμηση, να ξοδεύουν τόσα πολλά;», είναι το ερώτημα που θέτει.

Η κ. Τελ αναφέρει στη γραπτή δήλωσή της ότι ο κ. Τατάρ πήγε σαν παπαγάλος του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, παίρνοντας από αυτόν και το καθεστώς του ΑΚΡ εντολές, που θέλουν να μονιμοποιήσουν τη διχοτόμηση στην Κύπρο και να βάλουν χέρι στις φυσικές πηγές με την επεκτατική πολιτική τους που ονόμασαν «Γαλάζια πατρίδα».

Είναι υποχρέωση των πολιτών, πρόσθεσε, να ερευνήσουν σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, δεν υπάρχουν φάρμακα για τους αρρώστους, υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τα τεστ έγιναν επί πληρωμή, τι έκαναν τόσα λεφτά ο κ. Τατάρ και η ομάδα του στη Νέα Υόρκη. Ζήτησε να δημοσιοποιηθεί σε ποιο ξενοδοχείο έμειναν, πόσα κόστιζε η διαμονή τους την νύχτα, πόσα άτομα και ποιοι ήταν σύνολο στην αποστολή.

Από τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνέχισε, έγινε αντιληπτό ότι «εκτός από τις επίσημες συναντήσεις πήγατε για βόλτα. Αυτά, τα μουσεία και τα ψώνια, τα πλήρωσε επίσης το κράτος;» διερωτήθηκε η Εμινε Τελ αναφερόμενη στο ψευδοκράτος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.