Τα χειρότερα στην οικονομία λόγω πολέμου έπονται…

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Όσο μπαίνουμε στον χειμώνα, ο οποίος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι πολύ πιο σκληρός και μακρύς από τον δικό μας, και όσο δεν βλέπουμε κάποια προοπτική επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα σε χώρες οι οποίες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας.

Όλα αυτά αποτελούν προβλήματα τα οποία έχουμε δει να αναπτύσσονται με ραγδαίο τρόπο τον τελευταίο χρόνο, και από ό,τι φαίνεται δεν αναμένεται να επιλυθούν στο άμεσο μέλλον. Δεν θέλουμε να γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά φαίνεται ότι τα χειρότερα όσον αφορά την οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ακόμα αρκετά πίσω.

Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες είναι η αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε πάρα πολλές χώρες και σε πάρα πολλές βιομηχανίες. Το πλέον σημαντικό είναι ότι αυτές οι απεργίες αφορούν διάφορα θέματα, όπως είναι:

•Η ανάγκη για ανταπόκριση των κρατών στα θέματα της ακρίβειας, αφού οι πληθωριστικές τάσεις έχουν εξαντλήσει πλήρως την αγοραστική δύναμη και ικανότητα των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να εξαντλείται σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

•Η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων από πολλές επιχειρήσεις, κάτι που οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα και την εξαθλίωση των εργαζομένων, ειδικά των ανειδίκευτων εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται για ακόμα μια φορά να αποτελούν την εύκολη λεία αντί να προστατευτούν τόσο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και από τα κράτη.

•Η έλλειψη επαρκούς και ικανού ανθρωπίνου δυναμικού σε κρίσιμες υπηρεσίες, ούτως ώστε να μπορεί να παρέχεται τόσο εργασιακή ασφάλεια και ειρήνη στους χώρους εργασίας όσο και η απαιτούμενη ποιότητα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία βλέπουμε για πρώτη φορά, μετά από αρκετές δεκαετίες, εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους νοσηλευτές, οι οποίοι κατά την έξαρση της πανδημίας χαρακτηρίζονταν περίπου ως ήρωες. Ήρωες που ξαφνικά έγιναν βραχνάς και πρόβλημα, σύμφωνα με συγκεκριμένους πολιτικούς των Συντηρητικών. Παράλληλα, στη Βρετανία βλέπουμε απεργίες στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε χάος κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Στην Ελλάδα, για ακόμα μια φορά βλέπουμε, ανάμεσα σε άλλα, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι είναι μόνο μερικές από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι έχουν πρόσφατα μπει στο κάδρο των απεργιακών κινητοποιήσεων, δίδοντας μια νέα διάσταση στο συγκεκριμένο θέμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη φημισμένη εφημερίδα New York Times, μια απεργία η οποία έχει να γίνει από το 1970 δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος, αφού πέραν των 1.100 ατόμων παίρνουν μέρος σε αυτή. Παράλληλα, η αλυσίδα καφέ Starbucks βρίσκεται μπροστά από σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού η άρνησή της να δώσει τις απαιτούμενες αυξήσεις αλλά και τη σύνταξη συλλογικής σύμβασης έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όπως την πτώση των μετοχών της εταιρείας κατά 8%.

Όλα τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παγκόσμια οικονομία. Οι αποφάσεις των διαφόρων οργανισμών, όπως της ΕΚΤ, όχι μόνο δεν προσφέρουν τις απαιτούμενες λύσεις, αλλά αυξάνουν το πρόβλημα, αφού είναι αντιφατικές μέχρι και επιζήμιες.

* Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy