Τα… εύγευστα σκουπίδια που τρώμε και η TTIP

Το παράδοξο έχει την ερμηνεία του. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να αγοράζουν και να γεμίζουν το πιάτο τους με κριτήρια το κόστος και την εμφάνιση της τροφής. Δηλαδή την τιμή, την όψη και το περιτύλιγμα.

Φθηνά στην αγορά, γρήγορα και εύκολα στο μαγείρεμα, λόγω έλλειψης χρόνου στην καθημερινότητα. Οι καταναλωτές προτιμούν ό,τι η διαφήμιση και οι προσφορές τούς υπαγορεύουν, χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ποιότητα, δηλαδή τη θρεπτική αξία του προϊόντος. In extremis, τρώμε εύγευστα… σκουπίδια.

Το χρηματιστήριο τροφίμων

Η βιομηχανοποιημένη τροφή, που στηρίχθηκε στην αποκαλούμενη «πράσινη επανάσταση» αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Να υπενθυμίσω τη νόσο των τρελών αγελάδων και μετέπειτα των πτηνών, την ανίχνευση διοξινών και σαλμονέλας σε κοτόπουλα, τον αφθώδη πυρετό σε χοιρινά, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και νιτρικών σε λαχανικά;

Ουδέποτε θα είναι αρκετά τα μέτρα ασφαλείας της ΕΕ και διεθνών οργανισμών για ν’ αποτρέψουν μικρά και μεγάλα διατροφικά εγκλήματα.

Τα αποτελέσματα της κακής ποιοτικά διατροφής είναι οφθαλμοφανή και δεν περιορίζονται μονάχα στην παχυσαρκία και στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος που θερίζουν. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, η απελευθέρωση των τιμών στον κλάδο των τροφίμων είχε ως συνέπεια να «παραδώσουμε» την καθημερινή μας διατροφή σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία κερδοσκοπούν χωρίς, όπως φαίνεται, να εγγυώνται τη δημόσια υγεία.

Εκατοντάδες είδη της χλωρίδας και πανίδας, που για δεκαετίες και σε πολλές περιπτώσεις για αιώνες, όπως προκύπτει από ιστορικά έγγραφα, συνδέονταν με την τοπική οικονομία και την κουζίνα -ως στοιχείο που συνδέεται αναπόσπαστα με τον πολιτισμό- δεν υπάρχουν πια. Εξαφανίστηκαν ή παραμερίστηκαν από τη βιομηχανοποίηση, την ομογενοποίηση, την εμπορευματοποίηση της διατροφής.

Η TTIP στο πιάτο μας

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη αν υπογραφεί η TTIP, δηλαδή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Τα βιομηχανικά λόμπι τροφίμων θα υπερισχύσουν της κοινωνίας των πολιτών και τα θέματα Υγείας θα παραμεριστούν χάριν του κέρδους. Οι αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της TTIP ας είναι ένα σήμα κινδύνου για όλους.

Εάν η Γηραιά Ηπειρος υποκύψει τελικά στις πιέσεις της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, το σκηνικό θα αλλάξει στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ειδών διατροφής. Θα περιοριστεί ο έλεγχος στη χημική επεξεργασία τροφίμων, δεν θα απαγορεύεται πλέον η πώληση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρώπη, δεν θα είναι αναγκαίο να αναγράφεται στις ετικέτες των ειδών διατροφής η προέλευση των πρώτων υλών, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν θα προστατεύονται τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, κ.λπ.

Κοντολογίς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποβιβάσει τα πρότυπα ασφαλείας για τα τρόφιμα σ’ εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγμα που αν συμβεί θα σημαίνει χειρότερη ποιοτικά διατροφή και ακόμη μεγαλύτερη κυριαρχία των πολυεθνικών βιομηχανιών τροφίμων σε βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Πηγή: tvxs.gr

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy