Νέα πενταμερή 5+1 εξήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ – Δεν βρήκε κοινό έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε οτι δεν βρήκε ακόμη το πρόσφορο έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών.

«Στο τέλος των προσπαθειών δεν έχουμε βρει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Δεν τα παρατάω. Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι αξίζουν να ζήσουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί. Και έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμα μια συνάντηση 5 συν 1 για να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος.»


Τα επόμενα βήματα:

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει μέχρι την επόμενη συνάντηση απάντησε οτι θα κάνουμε διαβουλεύσεις για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα.

Σε άλλη ερώτηση για το πως μπορεί να βρεθεί λύση όταν οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις «έχω αποστολή από τα ΗΕ και τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τις διεξάγω σε αυτή την αποστολή. Είναι χρήσιμο ότι όλες οι αντιπροσωπείες μπόρεσαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Εγώ θα αναφέρω στο ΣΑ τις διαφορετικές θέσεις που αναφέρθηκαν σε αυτή τη συνάντηση».

 

 

Το κείμενο ανανεώνεται συνεχως…


 

Προηγούμενη ενημέρωση

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Γενεύη – Σε εξέλιξη η συνεδρία της ολομέλειας της Πενταμερούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 ώρα Κύπρου, η συνεδρία της Ολομέλειας της πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη, στο πλαίσιο της οποίας οι πλευρές καλούνται να καταθέσουν τις τελικές τους θέσεις.

Μετά την χθεσινή ψυχρολουσία από τον τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο ΓΓ των ΗΕ προσπαθεί να  αναζωογονήσει τη  διαδικασία των συνομιλιών.


Ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε προτείνει, τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την προετοιμασία του εδάφους ώστε να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε 3-4 μήνες, κάτι το οποίο απέρριψε ο κ.Τατάρ.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε πως δεν συζητεί οτιδήποτε εάν δεν αναγνωριστεί η «κυριαρχία των κοινοτήτων», απορρίπτοντας ουσιαστικά την εισήγηση Γκουτέρες.

Την αξίωση Τατάρ απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «εγώ δεν δέχομαι να μπει κάτι τέτοιο στο τραπέζι. Πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.