Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο τζαμί στην Ορούντα

Φωτογραφία αρχείου

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στο τζαμί στην Ορούντα, στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υλοποιείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Το τζαμί που βρίσκεται στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας, χρονολογείται ανάμεσα σε διάφορες οικοδομικές φάσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα μ.Χ. Το τζαμί αποτελείται από τρία κτίρια: το τζαμί, κατασκευασμένο από πέτρινη τοιχοποιία, ένα δευτερεύον κτίριο κατασκευασμένο από τοιχοποιία και το σχολικό κτίριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1881, το τζαμί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και χρειαζόταν άμεση αποκατάσταση. Μετά από εργασίες το 1899, η κατάστασή του είχε πάλι επιδεινωθεί και δεύτερη αποκατάσταση έγινε το 1927. Το Δεκέμβριο του 2021 η Τεχνική Επιτροπή άρχισε τα έργα συντήρησης που περιλάμβαναν την απομάκρυνση της βλάστησης, την επισκευή των ρωγμών στους τοίχους, επανατοποθέτηση της τοιχοποιίας, την ανακατασκευή των διαβρωμένων τμημάτων, την τοποθέτηση πλέγματος ενίσχυσης, επιδιόρθωση της στέγης καθώς και άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο 2022.

Η Επιτροπή στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση των μνημείων, αλλά και στη οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μιας κουλτούρας ειρήνης στο νησί της Κύπρου. Από το 2012, πάνω από 100 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί έχουν διατηρηθεί, υποστηριχθεί διαρθρωτικά, προστατευθεί φυσικά ή αποκατασταθεί από την Επιτροπή και το UNDP, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνολική χρηματοδότηση ύψους 24,915 εκατομμυρίων ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy