Τι λέει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για το περιστατικό λογοκρισίας στο ΡΙΚ

Ο δημόσιος διάλογος, στον οποίο το ΡΙΚ έχει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, θα πρέπει να διεξάγεται επί τη βάσει της ουσιαστικής συμβολής σε αυτόν, αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προσθέτοντας ότι «συνιστά παρωχημένη πρακτική» το γεγονός ότι το ΡΙΚ ενημερώνει σε μηνιαία βάση τη Βουλή, με κατάλογο για τις εμφανίσεις και συμμετοχές εκπροσώπων των κομμάτων.


Σε ανακοίνωση, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αναφέρει ότι «εξέτασε αυτεπάγγελτα τα όσα προέκυψαν με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον δημοσιογράφο-παρουσιαστή του ΡΙΚ Ντίνο Φοινικαρίδη, υπό το φως και των όσων δημόσια δηλώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους από τη Δημόσια Ραδιοτηλέοραση».

Αναφέρει ότι «η υποχρέωση της καθολικής, ισότιμης και αναλογικής εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων – με τήρηση, μάλιστα, καταλόγου και χρονομέτρου – δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της ελεύθερης ενημέρωσης, η οποία στηρίζεται σε δημοσιογραφικά κριτήρια, αντιθέτως την παρεμποδίζει».

«Η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία δεν εφαρμόζονται με ΄εκφραστικές ποσοστώσεις΄, αλλά στηρίζονται στη διασφάλιση συνθηκών απρόσκοπτης άσκησης της δημοσιογραφικής εργασίας», προσθέτει.


Παράλληλα, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θεωρεί «αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης έκαστου δημοσιογράφου και παρουσιαστή, πάντα με σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας».

«Οι όποιες διαδικασίες και πολιτικές υιοθετεί κάθε Μέσο θα πρέπει να ενισχύουν και να προωθούν την ηθική άσκηση της δημοσιογραφίας και όχι να την περιορίζουν ή να την εμποδίζουν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.