Το µέλλον των Ταµείων Προνοίας διαγράφεται αβέβαιο

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και η επισφάλεια των αποταμιεύσεων χιλιάδων εργαζομένων

Του Κυριάκου Λοΐζου

Σε µερικές χώρες της Ευρώπης, ανάµεσά τους και η Ελλάδα από την οποία «εισάγουµε» αρκετές παθογένειες, προωθείται ένα σύστηµα διαχείρισης των χρηµάτων των Ταµείων Προνοίας από ιδιωτικές-ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό συµβαίνει είτε γιατί υπάρχει η γενική νεοσυντηρητική πεποίθηση πως η µία ιδιωτική εταιρεία εκ προοιµίου λειτουργεί καλύτερα από τον κρατικό µηχανισµό, είτε γιατί το ιδιωτικό κεφάλαιο και η εκάστοτε εξουσία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και αλληλεξαρτώνται µε πολιτικές και οικονοµικές προεκτάσεις.

Πάντως, λίγη σηµασία έχει αν συµβαίνει το ένα από τα δύο ή και τα δύο µαζί, διότι η ουσία είναι αλλού: Οι εισφορές των εργαζοµένων – εργοδοτών στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών είναι επισφαλείς, για τον απλούστατο λόγο ότι µία εταιρεία, όσο και αν λειτουργεί στη βάση της υγιούς επιχειρηµατικότητας, πάντοτε θα βρίσκεται υπό το φάσµα της χρεοκοπίας.

Στο πιο πάνω σχήµα εµπίπτει και το κυπριακό παράδειγµα, καθώς οι ασφαλιστικές εποφθαλµιούν τα Ταµεία Προνοίας και η κυβέρνηση δείχνει να µην τους χαλά το χατίρι.

Μιχάλης Παπανικολάου: Μεγάλος ο κίνδυνος για χιλιάδες εργαζομένους

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στη δια­χείριση των Ταμείων Προνοίας», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, εξηγώντας ότι ο νόμος για την εποπτεία των συνταξιοδοτικών Ταμείων απαιτεί τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαχείριση, κάτι το οποίο διασφαλίζει τους εργαζομένους.

«Αν υποθέσουμε ότι τα χρήματα των ει­σφορών τα διαχειρίζεται μία ιδιωτική εται­ρεία και μία καλή πρωία αυτή χρεοκοπεί και κλείνει, τι γίνεται με τα χρήματα αυτών των ανθρώπων;» διερωτήθηκε ρητορικά και εύ­λογα ο κ. Παπανικολάου. Στόχος τους, συ­νέχισε, είναι να δώσουν μερίδιο από τη δια­χείριση ή και το σύνολο της διαχείρισης στις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Εμείς ως ΠΕΟ λέμε ότι τα Ταμεία Προνοί­ας είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγμα­τεύσεων και δεν μπορούν να ρίχνονται ελαφρά τη καρδία στην όποια ασφαλιστική εταιρεία», είπε για να επαναλάβει ότι όλο αυτό είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για τους εργαζομένους, καθώς θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα για τις αποταμιεύσεις ετών.

Επιπλέον, ο κ. Παπανικολάου αναφέρ­θηκε στον κίνδυνο των επενδύσεων των χρημάτων. «Ποιος μπορεί να ελέγξει την ασφαλιστική εταιρεία πού θα επενδύει τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται και σε ποιον θα λογοδοτεί για τυχόν παρατυπίες; Ενώ τα Ταμεία είναι μέρος των συλλογικών συμβά­σεων, σε περίπτωση που τα Ταμεία πάνε στη διαχείριση ιδιωτικών εταιρειών, οι εργαζόμε­νοι, οι εργοδότες, αλλά και το Υπουργείο Ερ­γασίας δεν θα έχουν, δυστυχώς, κανένα λόγο και έτσι θα χαθεί η δυνατότητα της εποπτεί­ας και του ελέγχου», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, για να κλείσει λέγοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς «συζητάμε για τεράστια κεφάλαια (Ταμεία Προνοίας), τα οποία θα κινδυνεύουν άμεσα, βάζοντας χιλιάδες εργα­ζομένους σε καθεστώς ανασφάλειας. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να μας ανησυχήσει βαθιά, δι­ότι κρίνεται το μέλλον πολλών ανθρώπων».

Κυριάκος Καραντώνης: Οι αποφάσεις και η έλλειψη εποπτείας και ελέγχου

Η κυβέρνηση επιχειρώντας να υποσκάψει τις εργασιακές σχέσεις και τις κατακτήσεις δεκαετιών, θέτει σε κίνδυνο τις αποταμιεύ­σεις των εργαζομένων, ενώ η αδηφαγία των ιδιωτικών εταιρειών βρίσκει απάντηση στις πρακτικές της κυβέρνησης. Το ζήτημα αφο­ρά και τα μέλη επιχειρήσεων που έχουν δικά τους Ταμεία. «Θα πρέπει να διασφαλιστούν συγκεκριμένα πράγματα, όπως τα δικαιώμα­τα των μελών που μεταφέρονται από μία χρηματοδοτούσα επιχείρηση η οποία έχει δικό της Ταμείο, σε μία ασφαλιστική εται­ρεία ή το λιγότερο αυτά τα δικαιώματα να παραμείνουν τα ίδια», εξήγησε ο διευθυντής των Ταμείων Προνοίας Οικοδομικής Βιομη­χανίας, Κυριάκος Καραντώνης.

Επιπλέον, όπως είπε, η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών διαφέρει από την εποπτεία των Ταμείων. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες εποπτεύονται από τον Έφορο Ασφαλίσεων, ενώ τα Ταμεία Προνοίας από τον Έφορο Ταμείων Προνοίας. Ο δεύτερος, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των εισφορών, έχει την αρμοδιότητα και τη δι­καιοδοσία να κινηθεί ποινικά εναντίον της επιχείρησης ούτως ώστε αυτή να καταβάλει τις εισφορές. Στον Έφορο Ασφαλίσεων αυτό δεν ρυθμίζεται -κάτι το οποίο είναι πολύ σο­βαρό- διότι έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές συμβάσεις (συμβόλαια). Άρα, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο εργοδότης δεν ακολου­θεί το νόμο, είναι άγνωστο εάν θα έχει επι­πτώσεις», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα σχετικά με τις πιθανές αυθαιρεσίες, καθώς επί της ουσίας το κράτος δεν έχει καμία εμπλοκή.

Επιπλέον, όσον αφορά τις αποφάσεις, ο κ. Καραντώνης κατέστησε σαφές ότι στα Ταμεία Προνοίας το ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία εγκρίνει τυχόν καταστατικές αλλαγές. «Η δε Διαχειριστική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ενεργεί με βάση το καταστατικό και σε καμία περί­πτωση δεν μπορεί να αποφασίσει διάλυση του Ταμείου. Στις ασφαλιστικές τα μέλη δεν έχουν σχεδόν κανένα δικαίωμα λόγου».

Τέλος, όπως είπε, αυτό που πρέπει να γί­νει είναι πάση θυσία να διασφαλιστούν τα Ταμεία για να μην κινδυνεύουν τα χρήματα των εργαζομένων, διότι ο δρόμος που προδι­αγράφεται είναι δύσκολος και με απρόβλε­πτες συνέπειες.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εποφθαλμιούν τα Ταμεία Προνοίας και η κυβέρνηση δεν τους χαλά το χατίρι

Τώνια Τσαγγάρη: Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει μία ασφαλιστική εταιρεία

Μιλώντας στη «Χαραυγή» η αναπληρώ­τρια Έφορος Ασφαλίσεων, Τώνια Τσαγγάρη, είπε πως η συζήτηση αφορά το «κατά πόσον οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να προ­σφέρουν την ίδια εξασφάλιση στις εισφορές με τα Ταμεία Προνοίας», κάνοντας σαφές ότι κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα χρήματα των εργαζομένων θα είναι ασφαλισμένα και εξα­σφαλισμένα. Επιπλέον, ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα γενικότερο κλίμα εμπι­στοσύνης προς τις ασφαλιστικές εταιρείες στη βάση του ότι και οι ίδιες μπορούν να προσφέ­ρουν τις ίδιες υπηρεσίες.

«Η διαχείριση των Ταμείων Προνοίας στοιχίζει, ενώ μερικά Ταμεία πιθανόν να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτό, έτσι μεταφέρεται η διαχείριση σε ιδιωτική ασφα­λιστική εταιρεία», τόνισε η κα Τσαγγάρη, εξηγώντας ότι «προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα περιβάλλον που να προσομοιάζει με τα Ταμεία Προνοίας, για να μην υπάρχουν αμφι­βολίες». Η αν. Έφορος Ασφαλίσεων σημείωσε ότι τα κόστη της διαχείρισης των Ταμείων Προνοίας έχουν αυξηθεί, ενώ έφερε ως πα­ράδειγμα περιπτώσεις μικρών Ταμείων, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Ερωτηθείσα κατά πόσον «αν μία ασφαλι­στική πτωχεύσει, τι θα απογίνουν οι εισφορές των εργαζομένων και αν θα υπάρχει έλεγ­χος», η κα Τσαγγάρη είπε πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να πτωχεύσει μία τέτοια εται­ρεία, αυτό το σενάριο είναι πολύ ακραίο, οι πι­θανότητες είναι απομακρυσμένες. Αλλά ναι, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Ωστόσο, όταν κλείσει μία ασφαλιστική εταιρεία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει χρήματα να εκπληρώ­σει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε, κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότη­τα, αφού είναι ξεκάθαρο ότι με την απουσία εποπτείας, ελέγχου και δικαιώματος ποινικής δίωξης από το κράτος, η εκάστοτε ιδιωτική εταιρεία μπορεί ανά πάσα στιγμή να χάσει μέ­ρος των εισφορών χιλιάδων εργαζομένων ή ακόμα και το σύνολο αυτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy