«Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση ειναι οι δείκτες της οικονομίας»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε πως η κυβέρνηση έδειξε εκ νέου ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι αριθμοί και οι δείκτες της οικονομίας και προσθέτοντας ότι αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα που οι πολίτες, ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε ατυχώς να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 δεν αναιρεί τη φιλοσοφία των δύο προηγούμενων ετών και δεν αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο. Με αυτόν, το κοινωνικό κράτος διατηρείται συρρικνωμένο ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες αυξάνονται μόλις 5% μετά από δύο χρόνια μείωσης κατά 30%, ανέφερε περαιτέρω.

«Αυτό είναι το περιβόητο success story της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα θα εφαρμόζει και μετά το δήθεν τερματισμό του μνημονίου», είπε.

Αναφέροντας ότι ο Υπουργός και η Κυβέρνηση Συναγερμού θεωρούν την Τρόικα ευλογία, είπε ότι η ουσία είναι ότι επιλέγουν συνειδητά να βάζουν την Τρόικα και τις πολιτικές της πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας, και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν και στο μέλλον, με ή χωρίς μνημόνιο.

Ο κ. Λαμάρης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για αυξήσεις στους υψηλόμισθους υπαλλήλους στη δημόσια υπηρεσία, αναφέροντας πως οι αυξήσεις θα πρέπει να παραχωρηθούν πρώτα στους χαμηλόμισθους.

Ο ΔΗΣΥ πλέον αισιόδοξος ως προς την αναμενόμενη ανάπτυξη και τα υπόλοιπα των κομμάτων να αναφέρονται σε ωραιοποίηση της κατάστασης, όταν φορολογίες και ανεργία συνεχίζουν να προκαλούν δυσχέρειες στους πολίτες.

Σε δηλώσεις μετά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του 2016 από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως ο Προϋπολογισμός ισορροπίας του 2016 είναι από τους σπάνιους στην ιστορία της Δημοκρατίας, ο οποίος στηρίζει την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου.

Ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το κεκτημένο των μεταρρυθμίσεων ώστε να είναι βιώσιμη και διαρκής η νέα αναπτυξιακή πορεία.

Πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη για το 2016 είναι από 0,5% μέχρι 1,5% και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως παρά την πραγματική μείωση στην ανεργία, εξακολουθεί να είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα και με την απόδοση του κρατικού ομολόγου που λήγει το 2020, θα πρέπει με συνετή δημοσιονομική πολιτική και πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι δημιουργείται απασχόληση, αναφέροντας ότι πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η τάση. Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μειώσει στοχευμένα κάποιες φορολογίες για να ανακουφιστεί ο πολίτης και να ενθαρρυνθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Παρέθεσε ως παράδειγμα το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας που επιβλήθηκε – όπως είπε – άκριτα και υπενθύμισε πως εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής νομοσχέδια για φοροελαφρύνσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού παρατήρησε ότι ο ερχόμενος είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε εκτός μνημονίου, είπε ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη από πριν από 3 χρόνια με θετικές εξελίξεις, όπως η προοπτική εξόδου της Κύπρο στις αγορές, η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και η ύπαρξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ συνέβαλε καταλυτικά παρά το πολιτικό κόστος και με υπεύθυνη στάση στο να βγει η Κύπρος από τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει σε αντίθεση με άλλους, που έφεραν την Τρόικα στην Κύπρο και μετά διαμαρτύρονταν.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την ωραιοποιημένη εικόνα που προβάλλει καθημερινά η Κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι παραμένουν σημαντικά δομικά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, με πρώτιστο το γεγονός ότι ένας στους τρεις πολίτες ζει αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληθωρισμού που είναι γύρω στο 2%, γεγονός που επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα δημοσιονομικά στοιχεία. Είπε τέλος ότι τα αναπτυξιακά έργα καθυστερούν, η ανεργία και ιδιαίτερα η μακροχρόνια παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις της κυπριακής οικονομίας έχουν σκαλώσει.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε πως ένας προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να κρίνεται λογιστικά, αλλά στη βάση του κατά πόσο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της οικονομίας, την ύφεση, την ανεργία, τα διαρθρωτικά προβλήματα και τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Αναφέροντας ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα όπως η τάση για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είπε πως εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, και κατά πόσον αυτή η οικονομική πολιτική είναι η πολιτική που χρειάζεται ο τόπος μας.

Κατά τον κ. Νικολαϊδη η Κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2016 επιβεβαιώνει ακόμα για μια χρονιά την πλήρη ταύτιση της με τις πολιτικές της Τρόικας, της λιτότητας, της ύφεσης, τις πολιτικές που δεν μπορούν να οδηγήσουν έξω από την κρίση και να λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα και την ανεργία.

Είπε ακόμα πως η κυβερνητική πολιτική υποβαθμίζει τις μόνιμες κοινωνικές βλάβες που ήδη διαφαίνονται, όπως είναι η μετανάστευση της νέας γενιάς και η μαζική φτωχοποίηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, υπενθύμισε τη θέση του κόμματος του ότι αυτές οι ενέργειες έπρεπε να γίνουν πριν έρθει η Τρόικα και εφαρμοστούν μνημόνια.

Περαιτέρω ανέφερε πως το ΕΥΡΩΚΟ μετά την έλευση της Τρόικας υποστήριζε ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα με παράλληλες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξέλθουν γρήγορα από το μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας ως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και τη στηρίζει.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα είπε πως επιβάλλεται η αξιολόγηση του πλαισίου αφερεγγυότητας και της εφαρμογής του και να διαπιστωθεί κατά πόσο έφερε αποτελέσματα ή αν συνέβαλε στη μη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εγκλωβισμό πολλών εγγυητών ώστε να υπάρχει η ανάγκη σήμερα για μαζικές πωλήσεις δανείων.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για τους ευημερούντες δείκτες και αριθμούς θυμίζει την ιστορία με το «η εγχείρηση επέτυχε αλλά ο ασθενής απέθανε».

Οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν”, συνέχισε, αναφέροντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κυπριακός λαός έχει γονατίσει κάτω από σκληρά φορολογικά μέτρα και ισοπεδωτική λιτότητα.

Είπε ακόμα ότι ο Κύπριος πολίτης έχει πληρώσει το λογαριασμό για να παρουσιάζει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών βελτιωμένη εικόνα των δημόσιων οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης αρνείται να σχολιάσει τις αρνητικές πλευρές των εξελίξεων της κυπριακής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τους ξένους οίκους αξιολόγησης παραμένει στην κατηγορία των σκουπιδιών, όπως είπε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy