Το όψιμο και το πραγματικό ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του

Του Σεβήρου Κούλα*

 

Πριν µερικούς µήνες, εν µέσω πανδηµίας, η κοινωνία ολόκληρη ενεργοποιήθηκε για να στηρίξει -έστω διαδικτυακά και διακηρυκτικά- τους ανθρώπους του Πολιτισµού, ως µια από τις κοινωνικές οµάδες που είχαν πληγεί περισσότερο. Εκείνη την περίοδο -όψιµα και µόνο- πολλοί πολιτικοί χώροι «θυµήθηκαν» τον Πολιτισµό και τους ανθρώπους τους. Με την επάνοδο στην κανονικότητα όλα βέβαια έγιναν, ξανά, παρελθόν.

Εκτός από έναν πολιτικό χώρο, που στα σχεδόν 100 χρόνια διαδροµής του, τον πολιτισµό τον είχε και τον έχει, µέσα στο DNA του, όχι ως συµπλήρωµα αλλά ως βασικό κοµµάτι του. Αυτός ο χώρος, ο χώρος της Αριστεράς δηλαδή, συνεπής και σε αυτό το µέρος των θέσεών του στηρίζει σε αυτές τις εκλογές µια υποψηφιότητα, µε την οποία µεταξύ άλλων βρίσκει πολλαπλές συγκλίνουσες θέσεις ΚΑΙ για τον Πολιτισµό.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο µόνος υποψήφιος µε τόσο βαθιά γνώση του Πολιτισµού, των αναγκών των ανθρώπων του, αλλά και ο µόνος µε τόσο επεξεργασµένο πρόγραµµα και θέσεις για όλα όσα αφορούν την πολιτιστική δηµιουργία.

Αναφέρει, χαρακτηριστικά στην εξαγγελία των προτάσεών του για τον Πολιτισµό:

«Ο Πολιτισµός είναι συνυφασµένος µε την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας και αποτελεί τον ποιοτικό δείκτη για το βάθος της. Είναι η πυξίδα µας τόσο για το παρόν, όσο και για το µέλλον της πνευµατικής µας εξέλιξης.

Κατά τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι του Πολιτισµού και εν γένει ο ίδιος ο Πολιτισµός βιώνουν µία άνευ προηγουµένου απαξίωση από την κυβέρνηση. Αυτή δεν περιορίστηκε µόνο στην οικονοµική διάσταση, αλλά επεκτάθηκε και στους ίδιους τους ανθρώπους του Πολιτισµού. Κατά τη διάρκεια της απερχόµενης διακυβέρνησης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λογοκρισίας και προσπάθειες φίµωσης και στοχοποίησης καλλιτεχνών, που πολλές φορές θυµίζουν µεσαιωνικές πρακτικές. Η διεξαγωγή πειθαρχικών ερευνών εναντίον εικαστικού καλλιτέχνη, η ακύρωση θεατρικών παραστάσεων λόγω “ακατάλληλων” σκηνών και το “κόψιµο” κινηµατογραφικών ταινιών είναι µερικά µόνο παραδείγµατα.

Η στήριξη και η περαιτέρω ανάπτυξη του Πολιτισµού ενισχύει και εξελίσσει το ήθος, την κουλτούρα και το πνεύµα της κοινωνίας, ωθώντας την σε νέα µονοπάτια δηµιουργικότητας και διευρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα. Ειδικά σε µία πατρίδα υπό κατοχή, οι Τέχνες και ο Πολιτισµός αποκτούν ακόµη περισσότερη σηµασία».

Χωρίζοντας τις θέσεις και το όραµά του σε επτά πυλώνες, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναπτύσσει τις προτάσεις για:

1) Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής η οποία θα συνδιαµορφωθεί µε τους ανθρώπους του Πολιτισµού. 2) Αναβάθµιση της πολιτιστικής δραστηριότητας µε µία σειρά από συγκεκριµένους τρόπους. 3) Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωµάτων των καλλιτεχνών. 4) Ενίσχυση των υφιστάµενων πολιτιστικών υποδοµών. 5) ∆ιεθνή προβολή του κυπριακού πολιτισµού. 6) Εµβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας στον τόπο µας και 7) Προώθηση των διακοινοτικών δραστηριοτήτων µε την παροχή των κατάλληλων πόρων.

Οι πυλώνες παρουσιάζονται εδώ µόνο επιγραµµατικά, αφού η έκταση των προτάσεων που παρουσιάζει η υποψηφιότητα δεν θα µπορούσαν να χωρέσουν, όχι σε ένα αλλά ούτε σε 10 άρθρα. Μέσα από την ιστοσελίδα της υποψηφιότητας mavroyiannis.cy/programma-diakivernisis ο καθένας και η καθεµιά µπορεί να δει όλες τις προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον κάθε τοµέα ξεχωριστά.

*Γενικός Γραμματέας Ε∆ΟΝ, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy