Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση για μικρομεσαίους

Η αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και η απουσία στήριξης από το κράτος αποτυπώνεται με πολύ έντονο τρόπο στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Το πρώτο τρίμηνο δόθηκαν συνολικά 448,1 εκατ. ευρώ νέα δάνεια (καθαρά, εξαιρουμένων των αναδιαρθρώσεων) στις επιχειρήσεις. Ωστόσο το 71,4% της χρηματοδότησης πήγε σε δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα που προφανώς συνδέονται με τους πολύ μεγάλους. Μόνο 28,6% (ήτοι 128,3 εκατ. ευρώ) πήγε σε δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ (5,6%) είναι πιο ψηλό από το αντίστοιχο ποσοστό στα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (5,29%), παρά το γεγονός ότι τα δάνεια στη δεύτερη κατηγορία ενδεχομένως να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρίσκο λόγω του μεγέθους τους.

Ακόμη, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: αφορούν μόνο τις συστημικές τράπεζες) ο μέσος όρος του επιτοκίου στην Κύπρο είναι 5,29% σε σύγκριση με 4,22% στην ευρωζώνη. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια, πίσω από την Εσθονία (5,7%), Ελλάδα (5,59%), Ιρλανδία (5,49%) και Λετονία (5,45%). Οι χώρες με τα πιο χαμηλά επιτόκια είναι η Ολλανδία (3,53%) και η Γαλλία (3,78%).

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy