Παράθυρα/Ορίζοντας

Το βιβλίο με τα θεατρικά έργα του Γιώργου Νεόφυτου στη Λεμεσό

Οι Εκδόσεις Αλμύρα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο “Το Στέκι” παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Νεοφύτου ΔΥΟ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΙΚΗ την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 στις 7:30μ.μ. στον χώρο του Πολιτιστικού Ομίλου το “Στέκι” στη Λεμεσό.

Συζητούν με τον συγγραφέα η Δρ. Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, Θεατρολόγος και η  Σούλα Χατζηκυριάκου, Δημοσιογράφος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί  Ανδρέας Βασιλείου και Θέκλα Φλουρή. Συντονίζει ο Μάριος Γεωργίου, Εκδόσεις Αλμύρα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν o Κίκης Καζαμίας,  μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Προμηθέας και o Ευδόκιμος Ευαγόρου Πρόεδρος Πολιτιστικού Ομίλου «Το Στέκι».

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου:  «O Γιώργος Νεοφύτου στο θεατρικό έργο “Οι Προδόται”, μετά από ενδελεχή έρευνα, αναπλάθει με το δικό του ξεχωριστό ύφος τραγικά γεγονότα, που προκάλεσε ο αρρωστημένος εθνικισμός και φανατισμός: Την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες πολιτικές δολοφονίες στελεχών ή και απλών μελών της Αριστεράς, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και οδήγησαν σε ολέθριες συνέπειες.  “Οι Προδόται” αποτελούν ένα έργο, το οποίο αναδεικνύει με θάρρος εγκλήματα, τα οποία η επίσημη ιστοριογραφία του κυπριακού ημικατεχόμενου κράτους κρατεί καλά κρυμμένα. Ο συγγραφέας δεν προάγει το μίσος, αλλά αμφισβητώντας το κυρίαρχο αφήγημα, αποκαλύπτει με διαλεκτικό τρόπο την αλήθεια και προσδίδει στο έργο, μέσα από την τοπική αυτογνωσία, οικουμενικές διαστάσεις.

Ο συγγραφέας αποκαλεί το έργο του “Η Κύπρος είναι …ική” ένα παιχνίδι με την ιστορία. Μέσα από τον προοδευτικά αναπτυσσόμενο διάλογο μεταξύ ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τουρκοκύπριου, διατρέχει με σατιρικό τρόπο την ιστορία της Κύπρου των τελευταίων δυο αιώνων. Οι ιστορικές περιπέτειες του νησιού, οι ψευδαισθήσεις και οι συνεχείς διχόνοιες αναπαρίστανται με χιούμορ αλλά και πίκρα, σε πεζό και έμμετρο λόγο οδηγώντας μας στο ερώτημα: Σε ποιον ανήκει τελικά η Κύπρος;»

Πολιτιστικός Όμιλος το “Στέκι”, Λεμεσός

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 στις 7:30μ.μ

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.