Βασανιστικά ερωτήματα για τη σχέση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ με τη Henley & Partners

Μεσάζοντας διαβατηρίων πίσω από πολιτικές παρεμβάσεις μέσω Facebook

 

Αμείλικτα ερωτήματα για τη σχέση της κυβέρνησης και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τη Henley & Partners των «χρυσών» διαβατηρίων εγείρονται από στοιχεία τα οποία συνδέουν την εταιρεία με εκστρατείες χειραγώγησης εκλογών.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου, η Henley & Partners ενδεχομένως να συνδέεται με τις εταιρείες SCL Elections και Cambridge Analytica, οι οποίες ελέγχονται για αθέμιτες παρεμβάσεις σε εκλογές σε διάφορες χώρες, με πιο γνωστή την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, πολλά δημοσιεύματα στο εξωτερικό αναφέρουν ότι οι πιο πάνω εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν και στην Κύπρο, ενώ ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος στη Μάλτα, ο Μάνουελ Ντέλια, έγραψε -χωρίς να διαψευστεί ποτέ- ότι πρώην στέλεχος της SCL τού εκμυστηρεύτηκε πως η εταιρεία εργάστηκε για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Η έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου αναφέρεται στις δραστηριότητες της Henley & Partners όσον αφορά την πώληση «χρυσών» διαβατηρίων, καθώς και την ενδεχόμενη διασύνδεσή της με τις εταιρείες SCL Elections και Cambridge Analytica, οι οποίες μέχρι το 2018 δραστηριοποιούνταν στον τομέα της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων χρηστών του Facebook για σκοπούς εκλογών (σ.σ.: έκλεισαν μετά το γνωστό σκάνδαλο δεδομένων Facebook – Cambridge Analytica).

Σημειώνεται μάλιστα ότι το θέμα απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα Μέσα Ενημέρωσης στη Βρετανία, στα οποία γίνονται αναφορές για πρακτικές όπως η χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς όφελος συγκεκριμένου υποψηφίου ή κόμματος, καθώς και η διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά των αντιπάλων. Ακόμη, επισημαίνεται ότι η έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για τα «χρυσά» διαβατήρια, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2019 και η οποία είναι κόλαφος για την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι παρά τα πιο πάνω στοιχεία, μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε έρευνα στην Κύπρο για την ενδεχόμενη διασύνδεση της Henley & Partners με τις εταιρείες SCL Elections και Cambridge Analytica, καθώς και για τις πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή των δύο εταιρειών σε κυπριακές εκλογές. Ωστόσο, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα συνέδρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό από τη Henley & Partners και στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάστηκε ως «συνεργάτης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο η συγκεκριμένη πτυχή.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, στα υπό αναφορά συνέδρια συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, ένα απ’ αυτά τα συνέδρια πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, λίγες μόνο μέρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν η οποία ήταν κόλαφος για την Κύπρο και αποτέλεσε τον προάγγελο της διαδικασίας επί παραβάσει, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται επίσης ότι, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα «de jure», ο ΔΗΣΥ πήρε εισφορές χιλιάδων ευρώ από πρόσωπα τα οποία πήραν «χρυσά» διαβατήρια.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η Henley & Partners εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei