Βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια νομοθετούσαν για τα ΜΕΔ

3.000 λογαριασμοί πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με δάνεια 1 δισ. ευρώ

Στην καταγγελία ότι υπάρχουν βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι οποίοι νομοθετούν για τη διαχείριση των ΜΕΔ, προέβη χθες ο πρώην γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Νικόλας Χατζηγιάννης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας το μέλος της Επιτροπής Γιώργος Χαραλάμπους αποκάλυψε λίστα με περισσότερους από 3.000 λογαριασμούς οι οποίοι συνδέονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και οι οποίοι παρουσιάζουν χρωστικά υπόλοιπα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των πιο πάνω λογαριασμών αφορά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν μισθό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή είναι είτε πολιτικοί είτε κρατικοί αξιωματικοί ή υπάλληλοι.

Επίσης είπε ότι πέραν του ενός τρίτου των πιο πάνω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα με συνολικό ποσό 202 εκατ. ευρώ και μέση περίοδο καθυστερήσεων 3,6 χρόνια. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Ν. Χατζηγιάννης παραδέχθηκε ότι «η εικόνα που εκπέμπαμε ως χώρα δεν ήταν η καλύτερη» σε σχέση με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Μάλιστα είπε ότι οι επόπτες είχαν «αλλεργία» για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ άφησε αιχμές εναντίον βουλευτών για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων λέγοντας υπό τύπο ερώτησης: «Νομοθετώ και έχω μη εξυπηρετούμενο;»

 

«Γέμισαν τα μάτια μου, ένιωσα αποικιοκρατική αντιμετώπιση»

Ο Ν. Χατζηγιάννης είπε ότι οι Ευρωπαίοι επόπτες ήταν πολύ σκληροί με τον Συνεργατισμό. Ανέφερε μάλιστα ότι σε μία από τις συναντήσεις τους το 2015 ένιωσε «αποικιοκρατική αντιμετώπιση». «Γέμισαν τα μάτια μου. Δεν ξανά προσβάλτηκα στη ζωή μου τόσο πολύ. Δεν το δέχομαι να προσβάλλουν την τράπεζα και τη χώρα μου. Ήταν απίστευτοι… μας φώναζαν…», είπε χαρακτηριστικά.

 

Οι εποπτικές Αρχές ζήτησαν να εγκαταλείψουν τις αναδιαρθρώσεις

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι επόπτες τούς ζήτησαν να εγκαταλείψουν τις αναδιαρθρώσεις και να πάνε σε πάνε σε άλλες λύσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν δούλευαν ούτε το εργαλείο των εκποιήσεων ούτε το σύστημα εισπράξεων. Ανέφερε επίσης ότι το 45% των ΜΕΔ του Συνεργατισμού είχαν υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. «Καταβλήθηκε η μέγιστη δυνατή προσπάθεια» για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο τα σχέδια αναδιάρθρωσης έδειχναν επιδείνωση, όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι σ’ αυτό συνέβαλαν και τα υψηλά επιτόκια τα οποία ίσχυαν την περίοδο 2014-2015, αφού τα ΜΕΔ χρεώνονταν κάθε μέρα με 1 εκατ. ευρώ τόκους ήτοι 30 εκατ. ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, για να φαίνεται πραγματική μείωση έπρεπε να μειώνονται κατά 60 εκατ. ευρώ το μήνα.

 

Με φουσκωμένα ΜΕΔ έγινε ο διαγωνισμός για ιδιωτικοποίηση

Ο Ν. Χατζηγιάννης αποκάλυψε ότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2018 και ο οποίος ανάγκασε την τράπεζα να βγει σε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της, εκτός από το μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων υπήρξε διαφορά με τις εποπτικές Αρχές και όσον αφορά δάνεια τα οποία αναδιαρθρώθηκαν και πέρασαν στα εξυπηρετούμενα. Μάλιστα είπε ότι οι εποπτικές Αρχές έβαλαν το 37% των πιο πάνω δανείων στα μη εξυπηρετούμενα. Εν τω μεταξύ ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα (14-15 Νοεμβρίου) η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy