Η Βουλή ψήφισε για Προσωρινό Συντονιστικό Συμβουλίου στην επαρχία Αμμοχώστου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του νόμου περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Με βάση την τροποποίηση, καθήκοντα Προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου στην εν λόγω επαρχία, δηλαδή ο δήμαρχος Παραλιμνίου και οι συνεδρίες διεξάγονται εκ περιτροπής στους δήμους της επραχίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η πολιτεία και η Βουλή έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για το νέο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και για αυτό ανάλογες συμπεριφορές θα πρέπει να επιδεικνύουν και οι τοπικοί άρχοντες. Πρόσθεσε ότι δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν να ψηφίζεται μια φωτογραφική νομοθεσία για κάποιες έριδες για προσωρινές καρέκλες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι για έξι μήνες οι τοπικοί άρχοντες δεν έγινε κατορθωτό να καταλήξουν σε συγκλίσεις ουσίας και αναγκάζεται τώρα να νομοθετήσει η Βουλή. Πρόσθεσε ότι η βάση του Επαρχιακού Οργανισμού θα πρέπει να είναι ο διάλογος και εξεύρεση συγκλήσεων σε όποια προβλήματα υπάρχουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης είπε ότι υπήρχε κενό στη νομοθεσία που ψηφίστηκε, γι’ αυτό δημιουργήθηκε το πρόβλημα και έστω με καθυστέρηση κατέληξαν οι τοπικές αρχές σε εισήγηση που έφεραν ενώπιον της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στον νόμο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση όλες οι επαρχίες και ότι η ελεύθερη Αμμόχωστος δεν ήταν στο νομοσχέδιο για Επαρχιακό Συμβούλιο. Έκανε έκκληση να μην δημιουργηθούν άλλες γραφειοκρατικές καταστάσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι ο λόγος που υπήρξε καθυστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν περιποιεί τιμή για κανέναν και κάλεσε να υπερισχύσουν οι συγκλίσεις ώστε τον Μάη του 2024 να μπορέσει να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy