ΥΠΟΙΚ: H δημιουργία του υφυπουργείου ηλεκτ. διακυβέρνησης αποτελεί πολύ σημαντική μεταρρύθμιση

Τεράστια συμβολή στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία θα ανεβάσει το επίπεδο της Κύπρου στον τομέα και θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος θα έχει η δημιουργία του υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας.

Συζητώντας την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η δημιουργία του υφυπουργείου αποτελεί πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που θα καλύψει θεσμικό κενό που υπάρχει στη χώρα.

Για να προχωρήσουν οι σύγχρονες πρακτικές στην Κύπρο χρειάζεται η δημιουργία του υφυπουργείου το οποίο θα λειτουργεί οριζόντια, προς όλα τα υπόλοιπα υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους και θα επιλαμβάνεται την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση όλων των υπηρεσιών του κράτους.

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου η Κύπρος θα κάνει άλμα προς την ψηφιοποίηση που είναι καταλύτης στην πάταξη της γραφειοκρατίας, είπε ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος σημείωσε ότι η γραφειοκρατεία είναι ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα υπάρξει βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, η επιτάχυνση της λειτουργικότητας των ίδιων των υπηρεσιών και εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Ο κ. Κόκκινος γνωστοποίησε ότι το κράτος θα διαθέσει 250 εκατομμύρια σε έργα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πολλά άλλα για υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Αυτά, είπε, δε μπορεί να γίνουν από το κάθε υπουργείο ξεχωριστά, γι’ αυτό και το υφυπουργείο θα αναλάβει την υποχρέωση