Υποβλήθηκαν 1000 αιτήσεις για αγορά ηλεκτρικού οχήματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του, κατά την Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων για το 2019, ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για το σχέδιο χορηγιών για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πλησιάζουν τις χίλιες, προσθέτοντας ότι προωθούνται εισηγήσεις για την αύξηση του αριθμού των σημείων φόρτισης, τα οποία θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.

Στην ομιλία του που ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως το έντονο ενδιαφέρον, «μας υποχρεώνει να βρούμε τις απαραίτητες πιστώσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι  το έργο της Κυβέρνησης, σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, παρουσιάζεται πιο ενισχυμένο και πιο μεθοδικό από κάθε άλλη φορά, διευκρινίζοντας ότι με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, προωθείται μεγάλος αριθμός δράσεων και έργων, τα οποία στοχεύουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και, ιδιαίτερα, στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

Αναφερόμενος στις δράσεις που δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται παρέθεσε την Εθνική Στρατηγική για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που άρχισε να υλοποιείται, το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο, όπως σημείωσε  δίνει τη δυνατότητα «να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση των θερμοκηπιακών ρύπων, και με το οποίο η Κύπρος θα κάνει ένα καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα».

«Η πρωτοβουλία που έχουμε αναπτύξει για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, μέσα από τη διαμόρφωση ενός επιστημονικά έγκυρου Σχεδίου Δράσης, ειδικά προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας», είπε στη συνέχεια για να αναφερθεί ακολούθως στην πρωτοβουλία «Φυτεύω για το Κλίμα», με στόχο να φυτέψουμε όσα πιο πολλά δέντρα μπορούμε, γνωρίζοντας την ευεργετική τους δράση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αισθητική συμβολή τους στην καθημερινότητα μας.

Παρέθεσε ακόμα τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, τη Στρατηγική Διαχείρισης των Αποβλήτων, με δράσεις και μέτρα τα οποία υιοθετούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αποσκοπούν κυρίως στη χωριστή συλλογή και αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε επίσης τη συνεχή αναβάθμιση των προγραμμάτων εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη που εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και που αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τους Δήμους και τις Κοινότητες, που βραβεύτηκαν σημειώνοντας ότι μέσα από τη συλλογική τους προσπάθεια, πέτυχαν την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή τους και την άνοδο του επιπέδου ζωής των κατοίκων τους, προωθώντας την ποιοτικότερη σχέση τους με το περιβάλλον.

Συγχαίροντας τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που βραβεύτηκαν είπε ότι οι περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές που υιοθετούν, αποβαίνουν ωφέλιμες για την ευρύτερη κοινωνία, ενώ παράλληλα δημιουργούν υγιέστερη επιχειρηματική κουλτούρα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, αφού απέδωσε τα εύσημα για την επιτυχή διοργάνωση και απονομή των βραβείων στην προκάτοχο της Ιωάννα Παναγιώτου, τόνισε την αναγκαιότητα να συμμετέχουμε όλοι στην αντίδραση στην κλιματική αλλαγή, επειδή, όπως είπε, πέρα από τις όποιες κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, έχουμε και προσωπική ευθύνη ως ενεργοί πολίτες.

Στην τελετή απονεμήθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον Υπουργό Γεωργίας πράσινη σημαία με τα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες Κύπρου για το 2019 σε 13 Πράσινους Δήμους και 6 πράσινες κοινότητες.

Απονεμήθηκε επιπλέον το Χρυσό Αγρινό που απονεμήθηκε μαζί με την πράσινη σημαία στην κοινότητα Πισσουρίου για τη χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου. Το βραβείο εντάσσεται στην κατηγορία αειφόρος τουρισμός.

Βραβεύτηκαν επίσης 16 οργανισμοί και επιχειρήσεις με το τιμητικό μετάλλιο Προστάτης του Περιβάλλοντος.

Η Ειδική Χρυσή Τιμητική Διάκριση στα περιβαλλοντικά βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις απονεμήθηκε στη Τσιμεντοποιία Βασιλικού ως τον οργανισμό που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις υποψηφιότητες.

Τα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΚΥΚΠΕΕ της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Τα Βραβεία υποστήριξαν συμμετέχοντας στην Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.

Τα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΚΥΚΠΕΕ της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το ΤΕΠΑΚ, την ΟΕΒ, τον ΣΤΕΚ, τον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Κύπρου (ΟΓΕΕΕ) Λεμεσού, και το δίκτυο Εθελοντών Together.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ανδρέας Χατζηχαμπής  είπε πως ο οργανισμός τον οποίον διευθύνει μετρά 16 χρόνια περιβαλλοντικής δράσης. Υπενθύμισε πως τα βραβεία απονεμήθηκαν το 2017 και καθίστανται πλέον ετήσιος θεσμός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy