Ζελένσκι: Ελέγχουμε το Κίεβο, ο στρατός μας αποκρούει τους εισβολείς

Νέο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει να επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων και βίντεο με τους Ουκρανούς πολίτες.

Όπως τόνισε, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Κίεβο και «σημεία-κλειδιά γύρω από την πόλη», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα του θα θριαμβεύσει επί των ρωσικών δυνάμεων.

«Αναστέλλουμε επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Γνωρίζουμε ότι υπερασπιζόμαστε τη γη μας και το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές περιοχές ελέγχονται από τον στρατό μας», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «οι κατακτητές ήθελαν να στήσουν την μαριονέτα τους στην πρωτεύουσά μας. Δεν τα κατάφεραν. Στους δρόμους μας, γινόταν ένας σωστός αγώνας».

«Ο εχθρός χρησιμοποιεί όλα του τα όπλα, πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές. Χτυπούν κατοικημένες περιοχές, προσπαθούν να καταστρέψουν τις ενεργειακές υποδομές και όλοι πρέπει να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτή την κατοχή», είπε ο Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην εμπιστεύονται πληροφορίες που διαδίδονται. «Σταματήστε αυτούς που λένε ψέματα, ή προσπαθούν να σας πουν ψέματα ή μας λένε ψέματα. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί, ως άνθρωποι».

«Ο στρατός μας, η εθνική μας φρουρά, η εθνική μας αστυνομία, η άμυνα του εδάφους μας, η ειδική υπηρεσία, οι υπήκοοι της Ουκρανίας, παρακαλώ συνεχίστε. Θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία», τόνισε.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι μετά από συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέρος της ΕΕ και οι πολίτες της πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. «Ο ουκρανικός λαός αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ. Και αυτό θα ήταν ένα σήμα της υποστήριξής σας στην Ουκρανία. Αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει».

«Το συζητήσαμε σήμερα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όλος ο εξοπλισμός και η αμυντική στρατιωτική βοήθεια έρχεται στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το Swift. Ελπίζω ότι η Ουγγαρία θα αναγκαστεί να υποστηρίξει αυτή την απόφαση».

Ζήτησε από ανθρώπους που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, να το πράξουν. «Αυτές οι πόλεις και οι κωμοπόλεις που δέχονται επίθεση από αέρος αντέχουν, μπράβο. Εάν μπορείτε να καταστρέψετε τους κατακτητές, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, παρακαλώ, επιστρέψτε».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.