“Απουσία στήριξης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών”

“Ενώ υπάρχει εκπαιδευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έχουν κατατεθεί μια σειρά από προτάσεις, σχέδια και μέτρα μέσω των οποίων μπορεί να στηριχθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας, το κράτος χρονοτριβεί ακόμη και στα πιο απλά”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Σκεύη Κουκουμά.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων τον Προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Είναι αλήθεια και θα πρέπει να αναγνωριστεί η καλή λειτουργία του οργανισμού και ο ρόλος του στην στήριξη του προσφυγικού κόσμου και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας. Όπως αναφέρθηκε, από της λειτουργίας του ΦΙΚΒ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 2 δις ενώ έχουν υποβληθεί 59,000 αιτήσεις, έχουν εξεταστεί 55,000 ενώ 4,000 αιτητές  δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν δάνειο και έτσι δεν έχουν αξιοποιήσει το σχέδιο.
 
Από την άλλη είναι φανερή η απουσία στήριξης του ΦΙΚΒ από το κράτος. Ενώ υπάρχει εκπαιδευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έχουν κατατεθεί μια σειρά από προτάσεις, σχέδια και μέτρα μέσω των οποίων μπορεί να στηριχθούν περαιτέρω οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας, το κράτος χρονοτριβεί ακόμη και στα πιο απλά.
 
Εδώ και δύο χρόνια μελετάται από το Υπουργείο Οικονομικών χωρίς αποτέλεσμα η εισήγηση του ΦΙΚΒ αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει ο δικαιούχος από 2% σε 1% έχοντας υπόψη ότι τα δανειστικά επιτόκια έχουν μειωθεί.
 
Αναφορά έγινε και στο σχέδιο των σπουδαστικών δανείων που όπως διαπιστώνεται υπάρχει μια σταθερή μείωση των αιτήσεων, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει για την ανάγκη επαναξιολόγησης των κριτηρίων παραχώρησης των φοιτητικών δανείων.
 
Παράλληλα για το σχέδιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης νέων επιστημόνων φαίνεται ότι είναι πολύ χαμηλό το ενδιαφέρον και οι αιτήσεις είναι πολύ περιορισμένες.
 
Όπως διαπιστώνεται, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν  τα υφιστάμενα σχέδια. Είναι για αυτό το λόγο που ως ΑΚΕΛ σημειώνουμε την ανάγκη για την διαμόρφωση νέων σχεδίων τα οποία να απευθύνονται σε δυσπραγούσες περιπτώσεις.
 
Στην συνεδρία αναφερθήκαμε και στο θέμα των ΜΕΔ και τα προβλήματα που παρουσιάζονται για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων.  Τονίζουμε ότι επιβάλλεται όπως η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε σοβαρές αποφάσεις για στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας αφού όπως διαπιστώνεται μετά το Κραν Μοντανά παρατηρείται μια αυξητική τάξη στις προσφυγές στην Επιτροπή Αποζημιώσεων.
 
Όσον αφορά την δημιουργία του Αρχείου Προσφύγων δόθηκε ξανά νέα δέσμευση για ολοκλήρωση του μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy