Στη Βουλή οι συμφωνίες CYTA – LTV – Γιώργου Κούμα

Κατατέθηκαν χθες από τη CYTA σε φάκελο με τη διαβάθμιση «άκρως εμπιστευτικό».

 

Η CYTA διαβίβασε χθες στη Βουλή τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ CYTA LTV Γιώργου Κούμα. Τα στοιχεία κατατέθηκαν μετά από επιμονή του ΑΚΕΛ, αφού το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Οι συμφωνίες κατατέθηκαν σε κλειστό φάκελο με τη διαβάθμιση «άκρως εμπιστευτικό». Οι συμφωνίες μεταξύ της CYTA, της LTV και των εταιρειών που σχετίζονται με το μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το 2014.

Μάλιστα για τις συμφωνίες με την LTV ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι «η επένδυση ενδεχομένως να μην ήταν οικονομικά συμφέρουσα και να μη διαφύλαξε τα συμφέροντα της Αρχής (CYTA)», καθώς και ότι «ήταν έμμεση χρηματοδότηση της LTV, η οποία αδυνατούσε να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι των συμβολαίων της με τις ποδοσφαιρικές ομάδες και άλλους παρόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς και έναντι του κράτους (ποσό 2,3 εκ. ευρώ περίπου πληρώθηκε εκ μέρους της εταιρείας για τις οφειλές της για Φόρο Εισοδήματος, ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις)».

Επίσης ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε από το 2014 ότι μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ εμπλέκεται σε πέντε εταιρείες που διατηρούν συμφωνίες με τη CYTA, ύψους 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο, για δικαιώματα ξένων πρωταθλημάτων και παραγωγή τηλεοπτικών αγώνων. Επίσης επεσήμανε ότι οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό (Σεϋχέλλες και Βρετανικές Παρθένες Νήσους).

Η Βουλή ζήτησε ξανά τα πιο πάνω συμβόλαια, αλλά δεν κατατέθηκαν.

Ωστόσο το ΑΚΕΛ επέμεινε με αποτέλεσμα η CYTA να αναγκαστεί τελικά να τα καταθέσει, έστω με καθυστέρηση. Το θέμα αναμένεται να οδηγηθεί ξανά στην Επιτροπή Ελέγχου το επόμενο διάστημα.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy