Σε δημόσια καταγγελία της συμφωνίας για παραχώρηση του παλιού νοσοκομείο της Λάρνακας για σκοπούς μετεγκατάσταση του Δημαρχείου και δημοτικών υπηρεσιών καταγγέλλει ο Δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Βύρρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Φιλελευθερος, ο δήμαρχος αναφέρει πως η εξαγγελία της Κυβέρνησης επί θητείας Αντρέα Λουρουτζιάτη για παραχώρηση του Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας ώστε να μετατραπεί σε Δημαρχείο δεν διευκρίνιζε επαρκώς ότι αφορούσε στον δεύτερο όροφο μόνο του παλαιού κτιρίου που στεγάζει για χρόνια το νοσοκομείο της πόλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν διευκρίνιζε πλήρως ούτε και το οικονομικό κόστος που έπρεπε να αναλάβει ο δήμος έναντι της Κυβέρνησης, πέραν του κόστους συντήρησης του κτηρίου, ώστε να του δοθεί ολόκληρο το κτήριο. Πέραν αυτών, όμως, η συμφωνία δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κτήριο σε κακό χάλι που θα απαιτούσε εκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει να γίνει Δημαρχείο.

Όπως τόνισε ο κ. Βύρας, στον Φιλελεύθερο, βάσει εμπεριστατωμένης οικονομικής μελέτης του Δήμου Λάρνακας, η πλέον οικονομική συντήρηση ολόκληρου του κτηρίου του Παλιού Νοσοκομείου ώστε να στεγασθούν εκεί όλες οι Υπηρεσίες του θα ανερχόταν σε €8 εκατομμύρια. Συν το επιπρόσθετο κόστος της αγοράς/εξασφάλισης χώρου ή χώρων για τη μεταστέγαση των Υπηρεσιών Υγείας που θα έπρεπε να μετακινηθούν. «Είναι οικονομικά αδύνατο για τη Λάρνακα να επωμισθεί αυτό το πελώριο κόστος για επιδιόρθωση ενός χώρου που κάποιοι άφησαν να περιέλθει σε αυτή την αθλία κατάσταση. Ο δήμος μπορεί να καταφύγει σε άλλη λύση του προβλήματος στέγασης όλων των Υπηρεσιών του σε ένα χώρο, με το 50% του κόστους που θα είχε η λύση του Παλιού Νοσοκομείου».

Συνεπώς, όπως τόνισε, για τον Δήμο Λάρνακας η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για παραχώρηση του κτηρίου ή έστω του δευτέρου ορόφου του Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας για στέγαση των Υπηρεσιών του δεν αποτελεί εφικτή λύση και ο δήμος την καταγγέλλει δημόσια.

Όπως ανέφερε, αρχικά υπήρξε μια σύγχυση γύρω από το περιεχόμενο της συμφωνίας, «γιατί όλη η Λάρνακα και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι σχημάτισαν την εντύπωση με την εξαγγελία του θέματος ότι ολόκληρο το νοσοκομείο θα παραχωρείτο στον Δήμο της Λάρνακας». Ωστόσο, συνέχισε, «όταν το θέμα ήρθε η στιγμή να εξεταστεί από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο, προέκυψε ότι δεν ήταν αυτή η συμφωνία». Αλλά ότι, «με βάση τη συμφωνία τότε (όχι επί θητείας του ιδίου), θα δινόταν ο δεύτερος όροφος». Πέραν τούτου όμως, υπογράμμισε ο κ. Βύρας, «πώς ήταν δυνατόν να στεγασθεί ένας δήμος σε ένα χώρο σαν αυτό;»

Και αυτό επειδή με βάση απόψεις ειδικών, δεν μπορεί να γίνει συντήρηση στον δεύτερο όροφο, χωρίς να γίνει στον πρώτο, γιατί αυτό απλώς είναι ανέφικτο τεχνικά. «Πώς θα γίνουν συντήρηση, θεμελίωση και απολύμανση μόνο στον δεύτερο όροφο;», είπε χαρακτηριστικά.

«Επομένως, μιλούμε για μια κακή και μη εφαρμόσιμη συμφωνία, η οποία προνοεί ακόμη ότι για να παραχωρηθεί ολόκληρο το κτήριο, θα έπρεπε επιπρόσθετα από το κόστος συντήρησης του κτηρίου στο σύνολό του να επωμισθεί και το κόστος της εξεύρεσης χώρων ή χώρου, για να μεταστεγασθούν οι Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας που στεγάζονται τώρα εκεί», κατέληξε.

Ας μην κάνατε τη συμφωνία

Ο κ. Βύρας ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε και είχε ως εκ τούτου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, τονίζοντας του ότι η συμφωνία είναι παράλογη, μη εφαρμόσιμη και εις βάρος των δημοτών της Λάρνακας. Και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Σε αυτή τη συνάντηση, συνέχισε ο δήμαρχος, «ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέπτυξε τη θέση, με απλά λόγια, “ας μην κάνατε αυτή τη συμφωνία”».

Προσθέτοντας ότι μετά από εκείνη την εξέλιξη το ζήτημα παραμένει στάσιμο, ο κ. Βύρας επανέλαβε ότι πάγια θέση πλέον του δήμου είναι ότι η συμφωνία είναι μη υλοποιήσιμη και γι’ αυτό την έχει καταγγείλει δημόσια.

«Στη συνέχεια, ο δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτάθηκε στον ίδιο τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος όντως δήλωσε ότι θα μας δινόταν στο σύνολό του ο χώρος του Παλιού Νοσοκομείου. Ωστόσο, έκτοτε, εδώ και κάποιους μήνες, δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη επί του θέματος».

Ο Υπουργός δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην πρόσκληση για συζήτηση

Όπως είπε ο κ. Βύρας, ο Υπ. Υγείας κ. Ιωάννου, έχει προσκληθεί από τον δήμο να προσέλθει στη Λάρνακα και να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα με βάση και τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για παραχώρηση ολόκληρου του κτηρίου. «Ωστόσο, και χωρίς καμιά αντιπολιτευτική διάθεση, τονίζω, δεν υπήρξε ανταπόκριση από μέρους του υπουργού και αυτό το δηλώνω με απογοήτευση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Λάρνακας. «Έγινε μια εξαγγελία και ψάχνουμε τρόπο υλοποίησής της, υπό την αίρεση ότι ακόμα και αν μας παραχωρηθεί το κτήριο χωρίς να χρειαστεί να αναλάβουμε το κόστος μεταστέγασης Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, δεν σημαίνει ότι μπορεί να αναληφθεί το κόστος συντήρησής του από τον δήμο», είπε επίσης.