ΑΚΕΛ: Η αειφόρος ανάπτυξη είναι εφικτή

Κορύφωση της πολιτικοοικονομικής αυθαιρεσίας η υπαναχώρηση Τραμπ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Εφιαλτικά χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τα σενάρια για την περιβαλλοντική προοπτική της Κύπρου, αφού η χώρα μας περιλαμβάνεται σ’ αυτές που αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο απερήμωσης, ενώ σε ό,τι αφορά στις παγκόσμιες διαστάσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος εκφράζει έντονη ανησυχία και καταδικάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ελάχιστη Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτείται από τις αρνητικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον.
Αποκορύφωμα της πολιτικοοικονομικής αυθαιρεσίας είναι η υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και καταδικάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή την ελάχιστη συμφωνία μη δεσμευτικών όρων.
Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές και η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τόσα άλλα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, στέλνουν συνεχώς το δικό τους σήμα κινδύνου.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο χώρο του περιβάλλοντος συνοδεύονται από πολύ αρνητικές εξελίξεις στον οικονομικο-κοινωνικό τομέα, γεγονός που επιτείνει και τροφοδοτεί τα προβλήματα. Οι συνθήκες φτώχειας για το μισό τουλάχιστον πληθυσμό της γης, η κοινωνικο-οικονομική ανισότητα σε κάθε μέρος του πλανήτη, η έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων, οι συρράξεις και οι πόλεμοι, είναι εκφάνσεις ενός συστήματος που στο βωμό του κέρδους καταστρέφει τις δύο πληγές του πλούτου- τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως αλλάζοντας τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη σε πλήρη αρμονία με τη φύση.
Το όραμα και ο στόχος για πραγματική αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αν τεθούν οι περιβαλλοντικές παράμετροι και τα συμφέροντα των λαών πάνω από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Το μέλλον απαιτεί τόλμη, γνώση, όραμα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Το μέλλον του πλανήτη και των επερχόμενων γενεών είναι το κορυφαίο σε σημασία ζήτημα και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις ίδιες προσεγγίσεις που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα.
Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η Κύπρος πρέπει ενεργά να συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για να τερματιστεί η συνέχιση της καταστροφής του περιβάλλοντος και να υιοθετούν πολιτικές οι οποίες να διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη.
Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα στρατηγική με κύριο άξονα, την αλλαγή του ανεξέλεγκτου και απρογραμμάτιστου μοντέλου ανάπτυξης, που χαρακτήρισε και σημάδεψε το νησί μας τις προηγούμενες δεκαετίες.
Οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν πέσει κι αυτές θύμα της ισοπεδωτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, αναφέρει και σημειώνει ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή Σολέας, η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για να υπάρχει επάρκεια στο προσωπικό και τον εξοπλισμό, οι δρόμοι και οι ζώνες πυροπροστασίας παραμένουν ασυντήρητες.
Το μήνυμα του ΑΚΕΛ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν είναι άλλο από το μήνυμα ότι το περιβάλλον μάς αφορά όλους και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

 

Επιπτώσεις και στην Κύπρο από την απόφαση Τραμπ

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος με αφορμή τη σημερινή επέτειο αναφέρεται επίσης στην απόφαση του πλανητάρχη να αποσύρει την «υπογραφή» των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Όπως αναφέρει, «η απόφαση ΤρΑμπ θα έχει επιπτώσεις και στον τόπο μας, αφού η Κύπρος βρίσκεται στην “καυτή ζώνη”, στην περιοχή δηλαδή της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσει μόνο αρνητικές επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή.
Μερικές από τις επιπτώσεις που άρχισε να βιώνει η Κύπρος είναι η αύξηση της ξηρασίας, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων και η συχνότερη εμφάνιση φαινομένων ρύπανσης.
Η Επίτροπος εισηγείται τη λήψη μέτρων όπως:
– Επικαιροποίηση και επανασχεδιασμός της υδατικής πολιτικής, προκειμένου αυτή να λάβει υπόψη τα νέα κλιματικά και υδρολογικά δεδομένα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
– Επανασχεδιασμός του μοντέλου της οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου η Κύπρος να προσαρμόσει τις οικονομικές της δραστηριότητες στις πραγματικές φυσικές της δυνατότητες, σε ένα πνεύμα διαχείρισης της ζήτησης, εξοικονόμησης δηλαδή του νερού.
– – Επανασχεδιασμός των υδραυλικών έργων και ενσωμάτωση του παράγοντα της επικινδυνότητας για το ενδεχόμενο τυχόν ατυχημάτων ή αστοχιών.
– Εκπόνηση προγράμματος αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου υδατοπρομήθειας.
– Δημιουργία δικτύου διοχέτευσης επεξεργασμένου νερού λυμάτων για χρήση στην γεωργία και από τις υπηρεσίες πρασίνου των τοπικών αρχών.
– Εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον και καθορισμός βιώσιμης πολιτικής ανάπτυξης των μονάδων αφαλάτωσης
– Δημιουργία υποδομών συλλογής βρόχινου νερού και συστημάτων επεξεργασίας γκρίζων νερών σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
Εν κατακλείδι, η Επίτροπος εισηγείται την άμεση θεσμοθέτηση της εθνικής στρατηγικής για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ψήφιση ενός νόμου πλαίσιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy