Άλλες χώρες ακοινώνουν πακέτα στήριξης – Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δηλώνει ότι έκανε όλα όσα μπορούσε

ΑΚΕΛ: Η ακρίβεια θερίζει, αλλά η κυβέρνηση το χαβά της


H ακρίβεια και ο πληθωρισμός ροκανίζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα παραμένουν καθηλωμένα, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να διαδραματίσει το ρόλο της, κατήγγειλε χθες στον «Άστρα» ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και να εξαλείψει την αισχροκέρδεια.

Ο Χ. Πολυκάρπου επεσήμανε ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. ανακοινώνουν πακέτα στήριξης των πολιτών, αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δηλώνει ότι έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της στις προτάσεις του ΑΚΕΛ -όπως η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και η τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων- ενώ επεσήμανε  ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές των πετρελαιοειδών διεθνώς μειώνονται, αλλά στην Κύπρο συνεχίζουν να αυξάνονται. Κατήγγειλε επίσης ότι την ίδια ώρα που οι πολίτες αναζητούν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και αφορά το κόστος των καυσίμων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιλέγει να κρύβεται πίσω από το ότι δεν μπορεί να επιβάλει πλαφόν λόγω της νομοθεσίας.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ


Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία χειροτερεύουν και όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, είπε ότι το Επιμελητήριο θα καταθέσει σειρά προτάσεων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων λόγω των προβλημάτων στις οικονομίες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δημοσιονομικά εργαλεία και η μείωση των δημοσιονομικών στόχων της ΕΕ προς όφελος του κόσμου και των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η προτροπή της Ε.Ε. για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.