Αναποµπές και σκοπιµότητες

Της Ελένης Μαύρου

Η Βουλή θα τοποθετηθεί αύριο επί της αναποµπής του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας του νόµου που ψηφίστηκε πρόσφατα για τις εκποιήσεις. Τι προβλέπει αυτή η νοµοθεσία (που, αν πιστέψουµε την κινδυνολογία του Υπουργού Οικονοµικών, θα οδηγήσει σε «αποσταθεροποίηση το τραπεζικό σύστηµα»):

(α) δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσφεύγει στο δικαστήριο και να εξασφαλίζει διάταγµα ακύρωσης του πλειστηριασµού, σε περίπτωση που αποδείξει ότι δεν τηρήθηκε ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις και

(β) αναστολή των εκποιήσεων για τα δάνεια τα οποία πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου «Εστία» µέχρι την 1η Οκτωβρίου 2019.

Σηµειώστε ότι, η νοµοθεσία που αµφισβητεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αφαιρεί το δικαίωµα της τράπεζας να προχωρεί σε εκποίηση ενυπόθηκης περιουσίας. ∆ίνει απλώς µιαν ευκαιρία στον δανειολήπτη να σώσει την περιουσία του αν ΑΠΟ∆ΕΙΞΕΙ αυθαιρεσία εκ µέρους της τράπεζας. Όσοι έχουν ακόµα αµφιβολίες για την αναγκαιότητα των συγκεκριµένων αλλαγών, φτάνει να δουν τη διαχείριση που κάνουν οι τράπεζες µε τα κόκκινα δάνεια.

Οι ανέξοδες δηλώσεις του Υπουργού Οικονοµικών για την ανάγκη να γίνουν πιο γρήγορες και αποτελεσµατικές οι διαδικασίες αναδιαρθρώσεων, δεν αρκούν. Γιατί δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις και οι διαγραφές µέρους των δανείων (όπως όταν πωλούνται στα ξένα «επενδυτικά ταµεία»); Πώς προστατεύεται ο δανειολήπτης όταν δεν εφαρµόζονται οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και δεν γίνονται οι αναδιαρθρώσεις όπως υποσχέθηκαν όταν έγιναν οι σχετικές νοµοθεσίες; Τι έκαναν γι’ αυτό ο Υπουργός Οικονοµικών και η Κεντρική Τράπεζα; Τίποτα!

Άστε που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι συµφέροντα σε αυτά τα «επενδυτικά ταµεία» έχουν και «δικοί µας» που κερδοσκοπούν µε τη µαζικότερη µεταφορά πλούτου στα χέρια λίγων που έζησε ποτέ η Κύπρος.

Το δε «Εστία» (ακόµα «µια µορφή κρατικής ενίσχυσης προς τις τράπεζες», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου) ανακοινώθηκε –µε µεγάλη καθυστέρηση– µόλις προχθές. Ζητούν από τους βουλευτές, «αφήστε να δουλέψει το σχέδιο Εστία», αλλά ούτε τους 2-3 µήνες περιθώριο που ζήτησε η Βουλή δεν δέχονται! Άστε που το «Εστία» δεν αφορά τους δανειολήπτες που δεν έχουν τα εισοδήµατα για να συµφωνήσουν σε µια βιώσιµη αναδιάρθρωση, προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δεν εξυπηρετεί όσους µέχρι σήµερα υπήρξαν συνεπείς µε τις υποχρεώσεις τους.

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις των κυβερνώντων εξέθρεψαν την αυθαιρεσία των τραπεζών.

Η απλόχερη κάλυψη που δίνουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες δεν είναι µεµονωµένο φαινόµενο. Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν και στο παρελθόν για νόµους, οι οποίοι στοχευµένα προστάτευαν την κύρια κατοικία και τη µικρή επαγγελµατική στέγη των συνεπών δανειοληπτών, προστάτευαν τους εγγυητές που βρέθηκαν εκτεθειµένοι σε δάνεια άλλων, περιόριζαν την αυθαιρεσία και τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Κυβέρνηση και ∆ΗΣΥ ποτέ δεν αποδέχθηκαν ότι είναι ανάγκη να συµβάλουν και οι τράπεζες στη διαδικασία διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούµενων ∆ανείων, δεδοµένου ότι είναι η κακή διαχείριση από µέρους τους που έφερε την κρίση. Και, βεβαίως, ποτέ δεν υιοθέτησαν το πασιφανές: ότι η βελτίωση της αποπληρωµής των δανείων είναι συνυφασµένη µε την αποκατάσταση των εισοδηµάτων, µε ανάπτυξη που να ωφελεί όλους.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy