Από την Πέμπτη 1η Μαρτίου η λειτουργία του κράτους περνά στην… παρανομία!

Σε εκκρεμότητα οι προϋπολογισμοί 44 οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό θα λειτουργούν από την Πέμπτη 1η Μαρτίου συνολικά 44 οργανισμοί δημοσίου δικαίου, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι ημικρατικοί Cyta, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων. Αυτό σημαίνει ότι από μεθαύριο όλες οι δαπάνες των πιο πάνω οργανισμών θα είναι παράτυπες.

Το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε από πλευράς της κυβέρνησης στο να καταθέσει στη Βουλή τους προϋπολογισμούς των οργανισμών δημοσίου δικαίου. Με βάση τη νομοθεσία οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου πρέπει να υποβάλλονται στη Βουλή για έγκριση μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια στα οποία υποβάλλεται ο γενικός κρατικός προϋπολογισμός. Δηλαδή έπρεπε να είχαν υποβληθεί από πέρσι. Ωστόσο μόλις 4 από του 44 προϋπολογισμούς υποβλήθηκαν έγκαιρα, ενώ άλλοι 3 κατατέθηκαν στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με το νέο έτος, στις 3 Ιανουαρίου, και παραπέμφθηκαν για εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και 25 προϋπολογισμοί κατατέθηκαν στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας στις 16 Φεβρουαρίου και παραπέμφθηκαν και αυτοί για εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ωστόσο για 12 οργανισμούς δημοσίου δικαίου ακόμη δεν κατατέθηκαν καν οι προϋπολογισμοί τους για το 2018, ενώ από τους υπόλοιπους κανένας δεν οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή των προϋπολογισμών η Ολομέλεια της Βουλής, στις 3 Ιανουαρίου, παραχώρησε εξουσιοδότηση προς τους πιο πάνω οργανισμούς να διενεργούν δαπάνες για τον μήνα Φεβρουάριο (όπως έκανε ενωρίτερα και για τον Ιανουάριο), ποσού που δεν υπερβαίνει το 1/12 του συνολικού ποσού που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό τους για το έτος 2017. Επίσης στην εξουσιοδότηση αναφέρετο ότι οι πιο πάνω οργανισμοί δεν μπορούν να διενεργούν δαπάνες για νέες υπηρεσίες και σκοπούς, αλλά ούτε να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα θέση, μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός τους.

Με βάση το σύνταγμα η πιο πάνω ρύθμιση -η οποία είναι γνωστή ως δωδεκατημόριο- μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Τουτέστιν δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της εξουσιοδότησης από τη Βουλή, που σημαίνει ότι από την Πέμπτη 1η Μαρτίου όλες οι δαπάνες των πιο πάνω οργανισμών θα είναι παράτυπες.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο παρατηρείται καθυστέρηση στην υποβολή των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Ωστόσο ίσως είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο λαμβάνει τόσο μεγάλη έκταση. Από τους 32 προϋπολογισμούς οι οποίοι κατατέθηκαν στη Βουλή η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε ήδη 13, ενώ εκκρεμεί εξέταση άλλων 19 συν οι προϋπολογισμοί 12 οργανισμών οι οποίοι ακόμη δεν κατατέθηκαν στη Βουλή. Μέχρι στιγμής εξετάστηκαν οι προϋπολογισμοί του Ταμείου Δημοσίων Δανείων, Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Αρχής Λιμένων Κύπρου, Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. Ορισμένοι από τους πιο πάνω προϋπολογισμούς ενδέχεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι θα παραπεμφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy