Αρχές του 2023 αναμένεται να λειτουργήσουν οι νέες κάμερες που εγκαταστάθηκαν

  • Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι αποδίδουν θετικά οι κάμερες, καθώς στο μόνο σταθερό σημείο δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό περιστατικό.
  • Ραλίστες οι Κύπριοι οδηγοί, 50.135 καταγγέλθηκαν για παράβαση της ταχύτητας
  • Μέχρι και τον Νοέμβριο καταγγέλθηκαν 4.020 πρόσωπα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και 950 μέσω νάρκοτεστ
  • Οι πολίτες θα ενημερωθούν όταν ξεκινήσει να λειτουργεί η πρώτη φάση. Πού βρίσκονται οι νέες κάμερες;
  • Ακόμα είμαστε πολύ μακριά από το στόχο των 30 θανατηφόρων

Του Γιάννη Κακαρή

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική φάση λειτουργίας των καμερών φωτοεπισήμανσης και με τη νέα χρονιά μπαίνουμε στη νέα φάση.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν εγκατασταθεί οι κάμερες της «πρώτης φάσης», η οποία σύμφωνα με την Αστυνομία θα λειτουργήσει μόλις δώσει τη συγκατάθεσή της η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργούν, ωστόσο γίνεται για σκοπούς ελέγχου του συστήματος, οπότε προς το παρόν δεν ισχύουν οι παραβάσεις.

Οι πολίτες θα ενημερωθούν όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι νέες κάμερες τροχαίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2023.

Την ίδια όμως ώρα, τα στοιχεία της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα λειτουργία των κινητών και σταθερών καμερών, δείχνουν ότι οι Κύπριοι οδηγοί είναι επιρρεπείς στην ταχύτητα.

Η ταχύτητα στα ύψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα περιστατικά που κατέγραψαν οι κινητές και ακίνητες κάμερες ξεπέρασαν τα 160.000. Ωστόσο, αναλυτικά, για το κάθε παράπτωμα θα υπάρχουν μετά το τέλος του χρόνου. Η τελευταία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης έγινε στις 25 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε, είχαν καταγραφεί 125.000 περιστατικά, ωστόσο μόνο 64.741 εξώδικα είχαν σταλεί. Αναλυτικά:

– 50.135 εξώδικα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας,

– 3.687 εξώδικα για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη (κόκκινο),

– 10.687 για παραβίαση της γραμμής στάσης (άσπρη γραμμή),

– 375 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

– 63 εξώδικα για χρήση άλλου αντικειμένου,

– 162 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, και

– 7 για μη χρήση κράνους

Οι κάμερες καταγράφουν τις παραβιάσεις του κόκκινου σηματοδότη, την υπέρβαση ταχύτητας και την παραβίαση της γραμμής στάσης στις διασταυρώσεις. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων μιας παράβασης, εντοπίζονται και καταγγέλλονται παραβάσεις, όπως η μη χρήση κράνους, η χρήση κινητού και η μη χρήση ζώνης.

Αποδίδουν οι κάμερες

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, με το τέλος του χρόνου θα γίνει η αξιολόγηση της λειτουργίας των καμερών, ωστόσο σημείωσε ότι στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη στη Λευκωσία, όπου υπάρχουν οι μόνες σταθερές κάμερες, έχουν μειωθεί τα τροχαία ατυχήματα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν παρατηρήθηκε ούτε θανατηφόρο τροχαίο, ούτε μικροτραυματισμός.

Σχετικά με τα εξώδικα επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει σε ποιον έδωσε το αυτοκίνητό του, σε περίπτωση που δεν προέβη ο ίδιος στην παράβαση. Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος να δώσει το όνομα του οδηγού που χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερα οι εταιρείες ενοικίασης ή οι εταιρείες που διαθέτουν αυτοκίνητα στους υπαλλήλους.

Οι κάμερες ανά επαρχία για την επόμενη φάση

Κατά την πιλοτική φάση -η οποία βρίσκεται προς το τέλος της- λειτούργησαν 4 κινητές κάμερες και 4 σταθερές οι οποίες βρίσκονται στη Λευκωσία, επί της διασταύρωσης των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη. Πλέον έχουν εγκατασταθεί οι κάμερες για την πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα.

Αυτές είναι οι κάμερες, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί και θα λειτουργήσουν στην «πρώτη φάση», ανά επαρχία:

Λευκωσία: Διασταύρωση των λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού και Κωνσταντινουπόλεως (4 κάμερες), Διασταύρωση των λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα (2 κάμερες), Διασταύρωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Προδρόμου (4 κάμερες), Διασταύρωση των λεωφόρων Λεμεσού και Αρμενίας (2 κάμερες). Στη δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν ακόμη 3 κάμερες σε ένα σημείο.

Λεμεσός: Διασταύρωση των λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου-Νίκου Παττίχη και Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α’ (4 κάμερες), Διασταύρωση των λεωφόρων Αγίας Φυλάξεως και 16ης Ιουνίου 1943 (4 κάμερες). Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν ακόμη 23 κάμερες σε 8 σημεία.

Λάρνακα: Στην πρώτη φάση δεν έχει εγκατασταθεί και δεν θα λειτουργήσει καμία κάμερα, ωστόσο στη δεύτερη φάση αναμένεται να εγκατασταθούν 14 κάμερες σε 4 σημεία.

Πάφος: Ούτε στην επαρχία Πάφου έχουν εγκατασταθεί κάμερες για την πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση θα εγκατασταθούν 14 κάμερες σε 4 σημεία.

Αμμόχωστος: Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δεν θα εγκατασταθεί καμία κάμερα και στο σχεδιασμό δεν προβλέπεται να εγκατασταθούν.

Υπεραστικό Οδικό Δίκτυο: Ούτε κατά την πιλοτική φάση, ούτε κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν κάμερες στο υπεραστικό οδικό δίκτυο. Ωστόσο, θα εγκατασταθούν 12 κάμερες σε 6 σημεία, κατά τη δεύτερη φάση.

Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν: Παραλιακός δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, μεταξύ 3ου και 6ου χιλιομέτρου (2 κάμερες), Παραλιακός δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, μεταξύ 6ου και 9ου χιλιομέτρου (2 κάμερες), Παλαιός δρόμος Πάφου – Λεμεσού, μεταξύ 9ου και 12ου χιλιομέτρου (2 κάμερες), Δρόμος Λευκωσίας – Τροόδους (Μόρφου), μεταξύ 24ου και 27ου χιλιομέτρου (2 κάμερες), δρόμος Λευκωσίας – Τροόδους (Μόρφου), μεταξύ 39ου και 42ου χιλιομέτρου (2 κάμερες), δρόμος Ατσάς – Μαραθάσας, μεταξύ 3ου και 6ου χιλιομέτρου (2 κάμερες).

Μειώθηκαν οι θάνατοι, αλλά είμαστε πολύ μακριά

Προς το παρόν φαίνεται ότι κατά τη φετινή χρονιά μειώθηκαν οι θάνατοι στην άσφαλτο σε σύγκριση με πέρσι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν 35 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, στις οποίες 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Κατά το 2021 σημειώθηκαν 44 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις και έχασαν τη ζωή τους 45 άτομα.

Σημειώνεται ότι χάσαμε το στόχο που μας έθεσε η ΕΕ για μείωση των θανάτων στους 30 μέχρι το 2020.

Διπλάσιες οι καταγγελίες από νάρκοτεστ και άλκοτεστ

Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες σε ό,τι αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών πλησιάζουν σχεδόν τις διπλάσιες σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 1/1/2022 μέχρι 30/11/2022 πραγματοποιήθηκαν 47.628 έλεγχοι άλκοτεστ και καταγγέλθηκαν 4.020 άτομα. Την ίδια περίοδο για το 2021, είχαν πραγματοποιηθεί 25.372 έλεγχοι και καταγγέλθηκαν 2.093 πρόσωπα. Ποσοστιαία οι καταγγελίες βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους νάρκοτεστ, την περίοδο 1/1/2022 μέχρι 30/11/2022 πραγματοποιήθηκαν 1.047 έλεγχοι. Καταγγέλθηκαν 950 από τους οποίους οι 57 αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα. Επομένως, παραπέμπονται και αυτοί σε ποινική δίωξη.

Την ίδια περίοδο για το 2021, είχαν πραγματοποιηθεί 818 έλεγχοι και καταγγέλθηκαν 630 πρόσωπα, από τα οποία τα 40 αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy