Αρχιεπίσκοπος σε ΠτΔ: «Να σταματήσουμε να κλέφτουμε»-Αβέρτα επιστολές Αρχιεπισκόπου για επίσπευση πολιτογραφήσεων

Τη δική του κατάθεση για το θέμα των πολιτογραφήσεων στην Ερευνητική Επιτροπή, έδωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, αποποιούμενος ότι γνώριζε για τη δράση του Μαλαισιανού φυγόδικου και καταζητούμενου από την Interpol, Τζο Λόου.

Μέσα από την κατάθεση του Αρχιεπισκόπου, αποκαλύφθηκε ότι, ανηφόρισε αρκετές φορές το Λόφο του Προεδρικού, συζητώντας μαζί με τον Πρόεδρο τόσο το θέμα των πολιτογραφήσεων, όσο και το Κυπριακό, συμβουλεύοντάς τον ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση και να στρέψει το ενδιαφέρον του στην οικονομία, με τον Αρχιεπίσκοπο να λέει στον Πρόεδρο: «Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε να κλέφτουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα»…

Ο Αρχιεπίσκοπος, σε ερώτηση αν θυμάται την επιστολή που απέστειλε την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία παρακαλεί τον Υπουργό για τις δικές του ενέργειες όπως τα αιτήματα για πολιτογράφηση τριών ατόμων τεθούν προς έγκριση στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (03/09/2015), απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ο λόγος που το έκανε «ήταν επειδή ο developer που αγόρασε οικόπεδο από εμάς στην Αγία Νάπα δεν είχε τα χρήματα να τα προπληρώσει και να του τιτλοποιήσουμε το εν λόγω χωράφι».

«Έδωσε (ο developer) μια προκαταβολή και κάναμε ένα έγγραφο και υπέγραφα εγώ σαν εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής. Δεν υπέγραφε εκείνος, έτσι ήμουν υποχρεωμένος να υπογράφω τα έγγραφα και ήθελα όσο το δυνατό πιο γρήγορα να ξεμπερδέψω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έστειλε την επιστολή για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ερωτηθείς αν έχει στείλει άλλες παρόμοιες επιστολές, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έχει στείλει πολλές επιστολές στον ΠτΔ, σε υπουργούς, σε γενικούς διευθυντές, κ.λπ.

Σημείωσε ότι, είπε στον developer πως αν επιμένει ο κ. Λόου, να του πει να έρθει μια ημέρα, να φάνε το μεσημέρι μαζί και τον έφερε.
«Τον γνώρισα στο τραπέζι και μάλιστα εγώ ούτε καν είδα την επιταγή. Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν χρειαζόταν η Αρχιεπισκοπή εισφορά και ότι θα δεχόταν κάποια εισφορά για τη Θεολογική Σχολή. Και εγώ πίστευα ότι θα έδινε γύρω στις €15.000. Έπειτα μου είπαν ότι η εισφορά του ήταν €300.000», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είχε προβεί σε οποιονδήποτε έλεγχο για το ποιόν αυτών των ανθρώπων πριν να γράψει την επιστολή του, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ήταν εντελώς αδύνατο για τον ίδιο να κάνει κάτι τέτοιο, διότι δεν είχε την εξουσία να ζητήσει από υπεύθυνα όργανα του κράτους ή της Ευρώπης για να τον ενημερώσουν.
«Άλλοι ήταν υπεύθυνοι», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν κάποιος από την Αρχιεπισκοπή ή κάποιος άλλος από τον περίγυρό του, του έδωσε πληροφορίες για αυτούς τους τρεις ανθρώπους, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως όχι, προσθέτοντας ότι πληροφορίες έδωσε μόνο ο developer.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι έμαθε από τις εφημερίδες για τον κ. Λόου.

Ερωτηθείς αν γνώριζε ή αν του είχε πει κάποιος ότι ο κ. Λόου είχε σοβαρά αδικήματα οικονομικής φύσεως, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν του είχαν πει οτιδήποτε και πρόσθεσε ότι μιλούσε μόνο με τον developer.

Όποτε ανεβαίνω στο Προεδρικό πρώτο θέμα συζήτησης είναι το Εθνικό «Πρόεδρε ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τα δώσεις; Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία αλλά να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

Σε ερώτηση αν μεσολάβησε για κάποιο άλλο πρόσωπο σε θέμα πολιτογραφήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τόσες πολλές επιστολές που έχει στείλει, δεν θυμάται και πρόσθεσε ότι μπορεί να έστειλε και 10, 15 και 20 επιστολές.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.