ΑΤΑ: Μπήκαν οι υπογραφές και ξεκινά νέος κύκλος διαβουλεύσεων

ΠΕΟ: «Αναμένουμε την έναρξη διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία με βάση τη φιλοσοφία της»

Οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις έβαλαν χθες την υπογραφή τους στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας για την ΑΤΑ και πλέον αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ποσοστού της ΑΤΑ στο 66,67% και ανανέωση τής ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017. Επίσης προβλέπει την καταβολή του επιπρόσθετου ποσοστού (16,67%) από την 1η Ιουνίου και ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η νέα συμφωνία.

Τις προηγούμενες μέρες οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν κάνει αποδεχτή την πρόταση του Γιάννη Παναγιώτου, ενώ με χθεσινή απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου έκανε αποδεχτή την πρόταση και η ΠΕΟ.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, δεν ικανοποιεί τον βασικό στόχο που τέθηκε για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ωστόσο «λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόταση αποτελεί ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017 και συνακόλουθα υιοθετεί τις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας και σημειώνοντας την αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ, κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε να την αποδεχτεί».

Επίσης, η ΠΕΟ υποδεικνύει ότι αναμένει από μέρους του Υπουργού Εργασίας έναρξη του διαλόγου, αυστηρά στα πλαίσια των παραμέτρων της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, με στόχο ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία που να επαναφέρει την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της, δηλαδή στο 100%.

Παράλληλα αναμένει την έναρξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για υλοποίηση του στόχου τής διεύρυνσης τής κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις, στοιχείο που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του στόχου για επέκταση της ΑΤΑ σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

 

«Ανήκει σε όλους»

«Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους επειδή μαζί προσπαθήσαμε και μαζί καταφέραμε να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε», είπε στις δηλώσεις μετά την υπογραφή ο Υπουργός Εργασίας, ευχαριστώντας τους κοινωνικούς εταίρους «για τη συνεργασία και την εποικοδομητική στάση που έδειξαν αξιολογώντας τα δεδομένα με ορθολογισμό και υπευθυνότητα».
«Η χώρα μας», πρόσθεσε, «βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η κυβέρνηση μας μπορεί να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά με ενότητα και συλλογικότητα, προχωρώντας μπροστά με σταθερά βήματα και βρίσκοντας λύσεις στα δύσκολα προβλήματα».

 

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy