Αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι λόγω κορονοϊούΑνάμεσα στα νέα κρούσματα και εργαζόμενοι στο Μακάρειο Νοσοκομείο

 

Στα 396 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού και δεκατρία πρόσωπα έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους, εκ των οποίων οι εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια. Συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκαν 40 νέα κρούσματα και 1 θάνατος. Πρόκειται για: 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 2 άτομα από ταξίδι και 9 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Επίσης, όπως σημείωσε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες δύο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν εργαζομένους στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όχι σε επαγγελματίες υγείας, αλλά σε άλλες υπηρεσίες. Ήδη έχει απολυμανθεί ο χώρος όπου εργάζονταν, ενώ άρχισε και η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Σε ό,τι αφορά τον νέο θάνατο, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, είπε πως πρόκειται για άντρα 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Τα 396 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 9.447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 268 από τα 396 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 37 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε σταθερή κατάσταση. Ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη.

Αναφορά έγινε και για το νέο λογισμικό IRIS, που στην ουσία κωδικοποιεί την τελική αιτία θανάτου. Με βάση τα δεδομένα στα οποία έγινε η επεξεργασία και τη θετικοποίηση εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης σε θανόντα προηγούμενων ημερών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19 είναι 66, με ποσοστό 86% άντρες και 14% γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά το Δικαστήριο Πάφου, όπως είπε η πρόεδρός του, Δώρα Σωκράτους, λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, μετά την ενημέρωση που έχει λάβει μέχρι στιγμής για δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Δικαστήριο.