Χρ. Χριστοφίδης: Δέκα χρόνια παταγώδους αποτυχίας στον τομέα της παιδείας

Είναι αρκετά τα ανοικτά μέτωπα στον χώρο της Παιδείας με την Κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας να συνεδριάζει σήμερα και να εξετάζει την τροποποίηση Κανονισμών που αφορούν στη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή εξέτασε και την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της στασιμότητας στον γυμνασιακό κύκλο λόγω επίδοσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε πως για ακόμα μια φορά, το Υπουργείο Παιδείας φέρνει άλλη μια αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, μεμονομένα.

«Είναι η ιστορία δέκα χρόνων η οποία επαναλαμβάνεται. Κανένας συνολικός σχεδιασμός, καμιά στρατηγική» υπογραμμίσε ο κ. Χριστοφίδης.

«Αποχαιρετήσαμε σήμερα τον κύριο Υπουργό, επειδή ήταν η τελευταία του παρουσία στην Επιτροπή Παιδείας και πρέπει να πω το εξής: Είναι πραγματικά με πόνο ψυχής που πρέπει να συμπεράνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση, στον τομέα της παιδείας έχει αποτύχει. Έχει αποτύχει διότι ουδέποτε υπήρξε ένας συνολικός, προοδευτικός, δημοκρατικός σχεδιασμός για την παιδεία του τόπου. Λειτουργούσαν με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», στη βάση μιας ιδεολογικής εμμονής στο νεοφιλελευθερισμό απλά για να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό που συμβαίνει στα σχολεία μας τις τελευταίες μέρες με τις εξετάσεις των τετραμήνων, είναι η απόδειξη αυτής της παταγώδους αποτυχίας στον τομέα της παιδείας» πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Nα διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση

Ως προς το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω, ο Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε τα εξής:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι, η τροπολογία που κατάθεσε το ΑΚΕΛ και ήταν η τροπολογία η οποία διασφάλιζε ξεκάθαρα τον χαρακτήρα της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Παιδείας. Βεβαίως, η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί και στην Ολομέλεια.

Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτική, δημόσια, προδημοτική εκπαίδευση στα τέσσερα χρόνια. Το παράθυρο όμως που ανοίγει το Υπουργείο Παιδείας, για πρώτη φορά να εκχωρήσει κομμάτι της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και περιπλοκές.

Απ’ εκεί και πέρα, είναι διαχείριση ζημιάς που κάνουμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και κυρίως με τους πολίτες που μας ακούν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ούτως ώστε να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα όλων των παιδιών στην δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Μπορεί να γίνει αυτό; Βεβαίως και μπορεί να γίνει, με κάλυψη των τρέχουσων αναγκών, με τη μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια και την αξιοποίηση των λυόμενων ή άλλων αιθουσών που υπάρχουν στις κοινότητες και στα σχολεία μας».

Φρένο στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Ανοικτού Πανεπιστημίου βάζει η κυβέρνηση

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2023 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα κατήγγειλαν οι ίδιες οι αρχές του Ανοικτού Πανεπιστημίου ότι ενώ κατάθεσαν έναν προϋπολογισμό €13 εκατομμυρίων, αναγκαίο για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό ενός πανεπιστημίου που στηρίζεται κατ’ εξοχήν στη τεχνολογία, αλλά και για την επέκταση των προγραμμάτων του, χωρίς καμιά δικαιολογία Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Οικονομικών καθήλωσαν αυτό τον προϋπολογισμό στα €10 εκατομμύρια, μη επιτρέποντας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οποιαδήποτε άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Θεωρούμε αυτή την προσέγγιση απαράδεχτη. Ταυτόχρονα βέβαια, μας δημιουργούνται ερωτήματα: Ποια συμφέροντα και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η πολύ «ζεστή» προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθηλωμένο;»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy