Χριστοφίδης: Σε παιδεία των κουπονιών οδηγούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ

Υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, τονίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης – ΔΗΣΥ οδηγούν σε παιδεία των κουπονιών.

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

«Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά αφενός στην επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης και αφετέρου, στον τρόπο που αυτό θα γίνει.

Το πρώτο που επιθυμώ να ξεκαθαρίσω είναι ότι η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης κατά ακόμα ένα χρόνο, είναι βασική μας θέση και πρόταση. Με αυτό τον τρόπο, διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι το σχολείο επηρεάζει αποτελεσματικότερα τα παιδιά και τα προετοιμάζει καλύτερα, ενώ συμβάλει και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό γίνεται διότι όσα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα άλλα παιδιά, μπαίνουν σε ένα κοινό εκπαιδευτικό περιβάλλον πιο γρήγορα.

Έχουμε, όμως, ουσιαστική διαφωνία με τον τρόπο που θα γίνει αυτή η επέκταση. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ένα συνολικό σχεδιασμό, θα πάρει ένα κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αντί η εισήγηση να είναι όπως αυτά τα λεφτά διατεθούν για να επεκταθεί η δημόσια εκπαίδευση και να καλύψει αυτές τις ανάγκες, η πρόταση του Υπουργείου είναι ουσιαστικά να επιχορηγηθεί ο ιδιωτικός τομέας για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Θα είναι η πρώτη φορά που κομμάτι της δημόσιας, διά νόμου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα εκχωρηθεί ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα και ο δημόσιος τομέας, δεν θα μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει σχεδιασμό για το τι θα γίνει μετά το 2026, όταν θα εξαντληθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το κράτος θα συνεχίζει, με χρήματα του φορολογούμενου, να επιχορηγεί τον ιδιωτικό τομέα για να καλύπτει δημόσιες υποχρεωτικές ανάγκες;

Η άποψη μας είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα, με ένα σοβαρό σχεδιασμό, με την αξιοποίηση των κοινοτικών νηπιαγωγείων και με μεταβατικές ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών, η δημόσια εκπαίδευση να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Ταυτόχρονα θα διασφαλίσουμε και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας ότι τα κριτήρια τα οποία έχει θεσπίσει το κράτος για το τι είναι αποδεκτή ως προδημοτική, δημοτική και μέση εκπαίδευση, θα ισχύσουν και στην προκειμένη περίπτωση.

Σε περίπτωση μιας άλλης επιλογής, υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Υπάρχει ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ούτε σήμερα. Εάν σε περιπτώσεις όπου οι υποδομές ενός σχολείου δεν είναι αρκετές, η λύση θα είναι τα κουπόνια και να πηγαίνουν οι μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί να μην γίνει αύριο και στη δημοτική και στη μέση και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

Θα έχουμε παιδεία των κουπονιών; Θα εκχωρήσει το κράτος μια βασικότατη υποχρέωση του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στον ιδιωτικό τομέα; Είναι ένα πράγμα να δίνεις την επιλογή στον γονιό και τον μαθητή, εάν θέλει και είναι δικαίωμα του, να πάει σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο και να ελέγχεις βέβαια το επίπεδο αυτού του σχολείου και είναι άλλο πράγμα να υποχρεώνεις τον μαθητή, στα πλαίσια της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης, να πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό σχολείο.

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Θα καταθέσουμε, προφανώς, τροπολογίες και θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα και την εκτίμηση ότι η Βουλή στο σύνολο της και οι πολιτικές δυνάμεις που την αποτελούν, θα αντιληφθούν τη σημασία και τη σημαντικότητα του θέματος και ανάλογα, με αίσθημα ευθύνης θα τοποθετηθούν».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy