«Χρυσά» διαβατήρια: Τρίτο και φαρμακερό χαστούκι από Κομισιόν

Το τελεσίγραφο της Κομισιόν για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων είναι τρίτο και πιο φαρμακερό χαστούκι.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο «Χρυσών» διαβατηρίων: Από τα χαστούκια στις βροντές πέρασε η Κομισιόν

Το πρώτο ήταν τον Ιανουάριο του 2019, όταν η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση η οποία αποτελεί κόλαφο για την Κύπρο. Παρά ταύτα, αντί της λήψης μέτρων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου».

Ακολούθησε το δεύτερο χαστούκι τον Οκτώβριο του 2020, όταν η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει που οδήγησε στον τερματισμό του προγράμματος . Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνέχισε να εξετάζει αιτήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα (1.413 εκ των οποίων οι 691 αφορούν «επενδυτές» και 722 μέλη των οικογενειών τους).

Αυτό προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Κομισιόν, η οποία χθες προειδοποίησε ρητά με παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο.

Επισημαίνεται ότι εκτός από τρία μεγάλα χαστούκια, η Κομισιόν έστειλε πολλές άλλες φορές μηνύματα προς την Κύπρο. Μάλιστα στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής περιλαμβάνεται ολόκληρο κεφάλαιο για την αλληλογραφία της ΕΕ με την κυβέρνηση, αλλά κατά τη δημοσιοποίησή του κρύφτηκε εξ ολοκλήρου με μαύρο χρώμα από τον Γενικό Εισαγγελέα. Οι μόνες αναφορές οι οποίες σώθηκε από το «μαύρο» είναι οι ακόλουθες: «Από τον Απρίλιο του 2014 η ΕΕ επικοινώνησε επανειλημμένα με το Υπουργείο Εσωτερικών και υπέβαλε ξεκάθαρες εισηγήσεις […] κάτι που φαίνεται να αγνόησε η κυβέρνηση» και «με αφορμή τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από τα όργανα της ΕΕ το 2015 και 2016, η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε (σε δύο περιπτώσεις) το Υπουργείο Εσωτερικών ότι η πολιτογράφηση μελών της οικογένειας των επενδυτών νομικά έπασχε, πλην όμως η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμιά ενέργεια προς θεραπεία του προβλήματος».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.