ΔΕΟΚ: Τα κρατικά νοσηλευτήρια να αποβάλουν τα σύνδρομα και τις παθογένειες του παρελθόντος

Τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει άμεσα να αποβάλουν τα σύνδρομα και τις παθογένειες του παρελθόντος, εμπνέοντας στους πολίτες αίσθημα ασφαλείας και εμπιστοσύνης, γεγονός για το οποίο απαιτείται επαγγελματισμός, πολιτική βούληση και συγκροτημένος σχεδιασμός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΟΚ.

Σημειώνει πως εάν δεν δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες και μέτρα για εξορθολογισμό της απόδοσης και της λειτουργίας των κρατικών νοσηλευτηρίων, τότε η πορεία τους προδιαγράφεται προβληματική και δυσοίωνη με άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια αναφέροντας ότι σχεδόν δύο μήνες από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν έχουν επιλύσει σοβαρά προβλήματα που τα ταλανίζουν για χρόνια.

Προσθέτει ότι η Ομοσπονδία καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων από πολίτες για σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες όπως η μεγάλη καθυστέρηση στα ιατρικά ραντεβού, η αδυναμία ιατρικών λειτουργών να χρησιμοποιήσουν το νέο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ και η απουσία ιατρών χωρίς προειδοποίηση.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι σαν προαπαιτούμενο για την λειτουργία του Γενικού σχεδίου Υγείας τίθετο πάντοτε η ανάγκη αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε συνθήκες ΓεΣΥ. Εγκληματικά λάθη και παραλήψεις όλων των κυβερνήσεων οδήγησαν τα κρατικά νοσοκομεία σε κατάρρευση με αποτέλεσμα από την 1η Ιουνίου να ενταχθούν στο ΓεΣΥ χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη αυτονόμηση», προστίθεται.

Το γεγονός αυτό, συνεχίζει, καθιστά την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων άμεση και επιτακτικότερη.

Η ΔΕΟΚ καλεί τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΚυΠΥ να καταρτίσουν και να προωθήσουν άμεσα επιχειρησιακό για την άμεση επίλυση των λειτουργικών και οργανωτικών προβλημάτων όπως την ενίσχυση της στελέχωσης των μονάδων, την κατάρτιση και επιμόρφωση του προσωπικού για το ΓεΣΥ και το λογισμικό σύστημα και την εξυπηρέτηση και καθοδήγηση των ασθενών στο νέο σύστημα.

Επίσης, στην ανάπτυξη στρατηγικού πλάνου με χρονοστοχοθετημένες δράσεις ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2020 τα κρατικά νοσηλευτήρια να αποκτήσουν την απαραίτητη διοικητική οργανωτική και διαχειριστική επάρκεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy