Διακηρύξεις χωρίς δεσµεύσεις… Δεσµεύσεις χωρίς αντίκρισµα… Η καταστροφή συνεχίζεται!

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως μια ακόμα Σύνοδος...

Της Νίκης Κουλέρμου

 

∆ιακηρύξεις χωρίς δεσµεύσεις. ∆εσµεύσεις χωρίς αντίκρισµα. Λόγια – Λόγια. Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίµα κινδυνεύει να µείνει στην ιστορία όπως την περιέγραψε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ: Θανατική ποινή για τον πλανήτη!

Πολύ λίγοι από τους 197 ηγέτες που παρευρέθηκαν στη Σύνοδο ίσως να αντιλαµβάνονται ότι και η χώρα τους και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτήν -όσο µεγάλη κι αν είναι, όσο µεγάλο ή µικρό είναι το αποτύπωµά της στις εκποµπές ρύπων και άνθρακα, στην αποψίλωση δασών- όλοι είµαστε στην ίδια βάρκα! Σε όλο τον πλανήτη βιώνουµε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιµατικής κρίσης. Το περασµένο καλοκαίρι, για παράδειγµα, στην Κύπρο καταγράφηκαν οι πιο ψηλές θερµοκρασίες, βιώνοντας έτσι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί. Ωστόσο οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές συνεχίζουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιµα, ενώ µιλούν για «πράσινες επενδύσεις».

Ζητήσαµε τις απόψεις και εκτιµήσεις τριών ειδικών –της Μαρίνας Νεοφύτου, καθηγήτριας Μηχανικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήµιο Κύπρου, της Χριστίνας Νικολάου, επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, του Χαράλαµπου Θεοπέµπτου, προέδρου του Κινήµατος Οικολόγων- οι οποίες δυστυχώς είναι αρνητικές για το αποτέλεσµα της ∆ιάσκεψης των Ηνωµένων Εθνών για το Κλίµα (COP26} και συνηγορούν στο ότι η παγκόσµια ηγεσία δεν έχει ακούσει την κραυγή της Γης και των φτωχών… Το ίδιο επικριτική και η εκτίµησή τους για την παρέµβαση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στη Σύνοδο.

Μαρίνα Νεοφύτου: Σαν µια ετήσια ιεροτελεστία µετάνοιας η COP26.

Οι δράσεις της Κύπρου θα είναι κρίσιµες για την ίδια την Κύπρο Οι ηγέτες κρατών µετέβηκαν στη Γλασκώβη αυτή την εβδοµάδα για να λάβουν µέρος σε αυτό που φαίνεται να έχει γίνει µέχρι στιγµής ετήσια ιεροτελεστία µετάνοιας, ζητώντας συγγνώµη ορισµένοι µεγάλοι «παραγωγοί» για την ιστορική κακή συµπεριφορά στο κλίµα και δεσµευόµενοι να «εξαγνιστούν» τελικά, αλλά όχι ακόµα… «Γιατί να υποστούν άλλοι αυτόν τον άµεσο αντίκτυπο, αυτή την απώλεια και τη ζηµιά, εξαιτίας των εκποµπών που αρχίσαµε να παράγουµε στη χώρα µας πριν από 250 χρόνια;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός του Ηνωµένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Στις δύο ηµέρες έναρξης της ∆ιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίµα, 115 ηγέτες πήραν το λόγο, πολλοί για να πουν πώς σχεδιάζουν να επανορθώσουν όσον αφορά τις εκποµπές των αερίων θερµοκηπίου, ενώ οι χώρες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής ζητούσαν µέτρα µε τη µορφή µεγαλύτερων χρηµατοοικονοµικών ροών.

O Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνώρισε πως ήταν «ψευδαίσθηση» ότι οι δεσµεύσεις που έγιναν ήταν αρκετές. Στην Κύπρο, παρά τις κοµψές εξαγγελίες και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις πλάνων κλιµατικής προσαρµογής -µάλιστα για την ευρύτερη περιοχή- υποβόσκει η πεποίθηση ότι εφόσον η συνεισφορά µας στο παγκόσµιο ισοζύγιο εκποµπών είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, δεν υπάρχει και ιδιαίτερη επείγουσα ανάγκη ή µεγάλος αντίκτυπος ενός µη-άµεσου περιορισµού των εκποµπών…

Ας αντιληφθούµε λοιπόν ότι το κλίµα είναι παγκόσµιο, αλλά ταυτόχρονα και τοπικό… Αυτό που βιώνουµε θα είναι το κλίµα της ανθρώπινης κλίµακας, το τοπικό, που συγκροτείται τόσο από το παγκόσµιο, σε ένα σηµαντικό βαθµό, όσο όµως και από το τοπικό, που καθορίζεται και από τις τοπικές δράσεις. Άρα είναι κρίσιµης σηµασίας για την Κύπρο και τους κατοίκους της να λάβει άµεση δράση για µετριασµό και προσαρµογή στην κλιµατική µεταβολή, γιατί θα έχει άµεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους κατοίκους της.

Ναι, µπορεί να µην έχει τόσο αντίκτυπο η δράση της Κύπρου στην Κίνα όσο της Κίνας στην Κύπρο, αλλά οι δράσεις της Κύπρου θα είναι πάντα κρίσιµες για την ίδια την Κύπρο.

Μαρίνα Νεοφύτου: Σαν µια ετήσια ιεροτελεστία µετάνοιας η  COP26. Οι δράσεις της Κύπρου θα είναι κρίσιµες για την ίδια την Κύπρο

Οι ηγέτες κρατών µετέβηκαν στη Γλασκώβη αυτή την εβδοµάδα για να λάβουν µέρος σε αυτό που φαίνεται να έχει γίνει µέχρι στιγµής ετήσια ιεροτελεστία µετάνοιας, ζητώντας συγγνώµη ορισµένοι µεγάλοι «παραγωγοί» για την ιστορική κακή συµπεριφορά στο κλίµα και δεσµευόµενοι να «εξαγνιστούν» τελικά, αλλά όχι ακόµα…

«Γιατί να υποστούν άλλοι αυτόν τον άµεσο αντίκτυπο, αυτή την απώλεια και τη ζηµιά, εξαιτίας των εκποµπών που αρχίσαµε να παράγουµε στη χώρα µας πριν από 250 χρόνια;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός του Ηνωµένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Στις δύο ηµέρες έναρξης της ∆ιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίµα, 115 ηγέτες πήραν το λόγο, πολλοί για να πουν πώς σχεδιάζουν να επανορθώσουν όσον αφορά τις εκποµπές των αερίων θερµοκηπίου, ενώ οι χώρες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής ζητούσαν µέτρα µε τη µορφή µεγαλύτερων χρηµατοοικονοµικών ροών. O Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνώρισε πως ήταν «ψευδαίσθηση» ότι οι δεσµεύσεις που έγιναν ήταν αρκετές.

Στην Κύπρο, παρά τις κοµψές εξαγγελίες και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις πλάνων κλιµατικής προσαρµογής -µάλιστα για την ευρύτερη περιοχή- υποβόσκει η πεποίθηση ότι εφόσον η συνεισφορά µας στο παγκόσµιο ισοζύγιο εκποµπών είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, δεν υπάρχει και ιδιαίτερη επείγουσα ανάγκη ή µεγάλος αντίκτυπος ενός µη-άµεσου περιορισµού των εκποµπών…

Ας αντιληφθούµε λοιπόν ότι το κλίµα είναι παγκόσµιο, αλλά ταυτόχρονα και τοπικό… Αυτό που βιώνουµε θα είναι το κλίµα της ανθρώπινης κλίµακας, το τοπικό, που συγκροτείται τόσο από το παγκόσµιο, σε ένα σηµαντικό βαθµό, όσο όµως και από το τοπικό, που καθορίζεται και από τις τοπικές δράσεις. Άρα είναι κρίσιµης σηµασίας για την Κύπρο και τους κατοίκους της να λάβει άµεση δράση για µετριασµό και προσαρµογή στην κλιµατική µεταβολή, γιατί θα έχει άµεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους κατοίκους της. Ναι, µπορεί να µην έχει τόσο αντίκτυπο η δράση της Κύπρου στην Κίνα όσο της Κίνας στην Κύπρο, αλλά οι δράσεις της Κύπρου θα είναι πάντα κρίσιµες για την ίδια την Κύπρο.

Χαράλαµπος Θεοπέµπτου: Τεράστια τα προβλήµατα που σχετίζονται µε το κλίµα και την κοινωνία.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέµβει Όπως έχουν διαµορφωθεί οι εξελίξεις, δεν νοµίζω να καταλήξουν σε οτιδήποτε που να δίνει πραγµατική ελπίδα στον πλανήτη. Αν κρίνουµε και τη δυσκολία που έχει η ΕΕ στο να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις, πέρα από την απλή διακήρυξη, καταλαβαίνουµε πόσο πιο δύσκολο είναι να έχουµε µια συµφωνία σε παγκόσµιο επίπεδο που να µην είναι απλά λόγια, αλλά να µπορεί να επιτηρείται. Όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες των φτωχότερων χωρών, αλλά δυστυχώς δεν φτάνουµε σε πράξεις.

Για παράδειγµα, σε παλαιότερο COP δόθηκε υπόσχεση για 100 δισ. που θα δίνονταν σε φτωχές χώρες για να µπορέσουν να αναπτυχθούν πράσινα και ούτε αυτό έγινε. Το πάγιο αίτηµα των φτωχών κρατών, ιδιαίτερα των αφρικανικών, ήταν πάντα να αναλάβουν µεγάλες ευθύνες για µείωση των ρύπων οι ανεπτυγµένες χώρες, αφού αυτές είναι υπεύθυνες για το πρόβληµα µε το κλίµα για να µπορέσουν και αυτές να αναπτυχθούν. Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία έχει ορισµένες υποχρεώσεις ως κράτος-µέλος της ΕΕ. Επίσης έχει ξεκινήσει µια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης για το φυσικό αέριο µε αγωγούς και άλλη για χρήση αερίου στην παραγωγή ηλεκτρισµού.

Αν αυτά που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος περιλαµβάνουν και αυτά, τότε είµαστε εντελώς εκτός του πνεύµατος της Συνόδου. Έχουµε τεράστια προβλήµατα που σχετίζονται µε το κλίµα αλλά και την κοινωνία, τα οποία χρειάζεται να παρέµβει η κυβέρνηση, όπως τη βοήθεια σε ευπαθείς οµάδες να βελτιώσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τη σοβαρή βελτίωση και υποστήριξη των δηµοσίων µεταφορών σε όλη την Κύπρο και όχι µόνο σε ορισµένες πόλεις, την προώθηση φωτοβολταϊκών στα σπίτια και πολλά άλλα µέτρα. Παράλληλα, το σηµαντικό για τον τόπο µας είναι να προετοιµαστούµε κατάλληλα για όλα όσα έρχονται. Τα θέµατα νερού, κτιρίων, γεωργίας, δασών κ.λπ. πρέπει να προσαρµοστούν άµεσα, εκεί και όπου µπορούµε. Όπως και να έχει, δεν θεωρώ ότι είναι ήδη πολύ αργά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy