Διαβατήριο Covid, απεξάρτηση από μεγάλους διοργανωτές και επένδυση στην ασφάλεια

Ποιοι είναι οι νέοι πυλώνες της τουριστικής βιομηχανίας, όπως συζητήθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση

Του Τάσου Περδίου

 

Υπό κανονικές συνθήκες, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, η Κύπρος θα άνοιγε την τεράστια πόρτα της τουριστικής βιομηχανίας και θα ξεκινούσε να υποδέχεται τουρίστες για τη νέα σεζόν κυριολεκτικά κατά εκατομμύρια. Το 2019 έκλεισε με περίπου 4 εκατομμύρια αφίξεις, αλλά από τότε κάθε άλλο παρά κανονικές είναι οι συνθήκες. Αυτό το πλαίσιο απασχόλησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η ιστοσελίδα famagustanews, στην οποία τοποθετήθηκαν για το νέο σκηνικό οι βασικοί παίκτες της βιομηχανίας. Από τη στιγμή που μιλάμε για πνεύμονα της οικονομίας κυριολεκτικά, οι φορείς ψάχνουν τρόπους για προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, ώστε ο τουρισμός να ανακάμψει κατά το δυνατό τη φετινή σεζόν και να θέσει τις βάσεις για πλήρη ανάκαμψη τις επόμενες. Από το διαδικτυακό σεμινάριο προκύπτει ότι οι κυριότεροι φορείς, που είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, κινούνται σ’ ένα τρίπτυχο δράσεων που εκτιμάται ότι θα βάλει την Κύπρο σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις και να μπορέσει να επανέλθει αλλά και να κερδίσει το στοίχημα του ανταγωνισμού μέσα στο νέο πλαίσιο. Εισηγητές ήταν ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης που είχαν να πουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

 

Πράσινο διαβατήριο

Βασικός εισηγητής στη συζήτηση «Τουρισμός: Η Κύπρος απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας – Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στον τουρισμό, η επόμενη μέρα για την Κύπρο και η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού» ήταν ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος έδωσε μεγάλη έμφαση στην πρόσφατη διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για υιοθέτηση του Πράσινου Διαβατηρίου, με το οποίο οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, από την 1η Απριλίου θα μπορούν να έρχονται για διακοπές στην Κύπρο χωρίς περιορισμούς. Ο κ. Περδίος είπε ότι αυτή η συμφωνία δείχνει το δρόμο για ανάλογες συμφωνίες και έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, που ως γνωστό είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αιμοδότης για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου μετά την Αγγλία και πριν το Ισραήλ που είναι στην τρίτη θέση. «Το Ισραήλ δείχνει ότι ο δρόμος είναι για ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες όπως η Ρωσία», είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών σύντομα πρέπει να κάνει επαφή με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για μια παρόμοια συμφωνία σε διακρατικό επίπεδο.

Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, το Πράσινο Διαβατήριο δύνανται να κατέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 7 ημέρες πριν με τη δεύτερη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την Ε.Ε. Διευκρίνισε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διενεργήσει τεστ σε όποιον κατέχει το Πράσινο Διαβατήριο, ο οποίος έχει υποχρέωση για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

 

Μικρότεροι διοργανωτές και θεματικός τουρισμός

Πέραν από το διαβατήριο Covid όμως, ο Υφυπουργός Τουρισμού έβαλε στο τραπέζι και μια πρωτοβουλία πιο στρατηγικού και μακροπρόθεσμου επιπέδου, που έχει στο επίκεντρό της την απεξάρτηση της τουριστικής βιομηχανίας από τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μολονότι οι οργανωτές ταξιδιών, τους οποίους χαρακτήρισε «το χέρι που μας τάιζε», θα συνεχίσουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην αγορά τουρισμού, εντούτοις η κρίση του κορονοϊού επιβεβαίωσε την ανησυχία ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στους μεγάλους διοργανωτές. Αναγκαστικά πια, εξήγησε, θα υπάρξει στροφή προς τους μικρότερους διοργανωτές και δη προς τον θεματικό τουρισμό. «Φεύγουμε από το εύκολο του παρελθόντος που ήταν οι 3-4 μεγάλοι διοργανωτές», ήταν η εκτίμηση του κ. Περδίου, ο οποίος παρατήρησε ότι αυτή η στρατηγική στροφή είναι αναγκαστική από την ώρα που οι μεγάλοι διοργανωτές είναι σαφές ότι θα εστιάζουν μόνο σε πωλήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

ΠΑΣΥΞΕ: Σε αναμμένα κάρβουνα για τη Ρωσία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική αγορά, η οποία είναι κομβικής σημασίας ειδικά για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ζήτησε επίσης να συνομολογηθούν παρόμοιες συμφωνίες με τη διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για το Πράσινο Διαβατήριο. «Η ελεύθερη Αμμόχωστος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα σχετικά με τις εξελίξεις στη ρωσική αγορά», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Όπως υπέδειξε, ο τουρισμός είναι ο τομέας που θα ρυμουλκήσει την Κύπρο έξω από την κρίση και προς την ανάπτυξη, ωστόσο για να γίνει αυτό σημείωσε την ανάγκη να γίνουν κατάλληλοι χειρισμοί για την πανδημία για να αποφευχθεί η αποτυχία που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη, όταν, ενώ η Κύπρος είχε τον καλύτερο επιδημιολογικό δείκτη σχεδόν από όλες τις χώρες της Μεσογείου, δεν κατάφερε να μετουσιώσει αυτό το πλεονέκτημα σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, δηλαδή σε αφίξεις τουριστών.

Για τα σημερινά δεδομένα, σημείωσε ότι έχουν χαθεί ολοκληρωτικά ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και φαίνεται ότι χάνεται και ο Μάρτιος. Ζητούμενο, εξήγησε, είναι η σεζόν 2020-2021 να είναι υποφερτή.

 

Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων: Να επενδύσουμε στον ασφαλή προορισμό

Από την πλευρά τους, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανέδειξαν ως καταλυτικής σημασίας την προβολή της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού, κάτι που θα καλύψει αυτή την ιδιαίτερη απαίτηση των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βασίλης Σταματάρης, εξήγησε ότι κάποιοι μεγάλοι διοργανωτές ταξιδιών στρέφουν την προσοχή τους προς ασφαλέστερες χώρες και τόνισε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κύπρος.

Ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι δυστυχώς το ενδιαφέρον που υπήρξε για τους πρώτους μήνες του 2021 δεν μετουσιώθηκε σε αποτελέσματα, λόγω της αστάθειας και της ανασφάλειας που προκαλεί η πανδημία, ενώ υπάρχουν και χώρες που απαγορεύουν εντελώς τα ταξίδια. Με αυτά τα δεδομένα, συνέστησε ακόμα λίγη υπομονή ώστε να μπορέσει η Κύπρος να παρουσιάσει υπεροχή και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασισμένο στην ασφάλεια του προορισμού, για να μπορέσει η χώρα να στηριχθεί ξανά στον τουρισμό της.

 

Επείγει το πρωτόκολλο

Οι προοπτικές και ο νέος τρόπος λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας ήταν για δεύτερη φορά στην ατζέντα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου την εβδομάδα που πέρασε. Την περασμένη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Αγίας Νάπας με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στο Μουσείο Θάλασσα, στην οποία τέθηκαν όλα επί τάπητος.

Ο κ. Ζαννέττος υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει στο παρόν στάδιο είναι η οριστικοποίηση του πρωτοκόλλου που θα διέπει τις επισκέψεις τουριστών στην Κύπρο. «Αυτό που αναμένουμε αυτή τη στιγμή είναι να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο, το οποίο να καθορίζει πώς μπορεί να επισκεφθεί την Κύπρο ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί, εάν θα είναι αναγκασμένος να κάνει δεύτερο τεστ με την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, εάν θα μπορεί ελεύθερα με το λεγόμενο Πράσινο Διαβατήριο, όπως θα το καθορίσει η κάθε χώρα, να επισκεφθεί το νησί μας, πώς θα μπορεί κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί να επισκεφθεί την Κύπρο, εάν βρεθεί θετικός πώς αντιμετωπίζεται, ποια θα είναι η καραντίνα που θα έχει να αντιμετωπίσει κατά την επιστροφή του στη χώρα του και διάφορα άλλα. Η εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για όσους έχουν εμβολιαστεί και ποια θα είναι η διαδικασία για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα για να μπορέσει κόσμος που ενδιαφέρεται να κάνει την κράτησή του να προχωρήσει για να έχουμε κάποιες ενδείξεις και δεδομένα», επεσήμανε ο δήμαρχος του μεγαλύτερου και σημαντικότερου τουριστικού θέρετρου της Κύπρου. Έθεσε επίσης την ανάγκη δημιουργίας Ομάδας Δράσης σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, η οποία ν’ αποφασίσει ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας.

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.