Δρ. Κωστρίκης για χειρισμό πανδημίας: «Δεν ξέρουν τι τους γίνεται» (ηχητικό)

Από την εικόνα που δίνει η Κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής επιδημιολογίας και πρώην μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο κ. Κωστρίκης είπε ότι διερωτήθηκε αν οι αρμόδιοι βλέπουν τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες τόσο σε ότι αφορά την λήψη μέτρων για εμπόδιση της εξάπλωσης, όσο και για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης:  Σε τρίτο ολικό lockdown από σήμερα η Κύπρος – Τι ισχύει

Υπέδειξε ότι από την εμπειρία που είχαν οι αρμόδιοι τον τελευταίο χρόνο θα έπρεπε να είχαν προβλέψει ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων θα ερχόταν και θα μπορούσαν να επιβάλουν ένα lockdown πριν από ένα μήνα.

Ο κ. Κωστρίκης σημείωσε ότι λανθασμένοι ήταν οι χειρισμοί τόσο και την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως και τώρα, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπολογίζονται μόνο οι δύο εβδομάδες του Lockdown, αλλά και ο χρόνος που θα ακολουθήσει με την σταδιακή άρση των μέτρων που μπορεί να κρατήσει μέχρι και για έξι εβδομάδες.

Αυτό που έπρεπε να γίνει, είπε, ήταν η πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων που ίσχυαν, όπως και η πιο αυστηρή επιτήρηση τους, αφού τις προηγούμενες μέρες δινόταν η εντύπωση ότι δεν ίσχυε κανένα περιοριστικό μέτρο.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι μετά τον εμβολιασμό των ηλικιών άνω των 70, θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50, που είναι τα άτομα που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα περισσότερο και αποδεδειγμένα από αυτούς προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης.

Διερωτήθηκε αν οι αρμόδιοι βλέπουν τα μοντέλα που ακολουθούνται σε άλλες χώρες ή αν προγραμματίζουν του κουτουρού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.