Ευπρόσδεκτα τα κοινοτικά κονδύλια

Οι πολίτες στην Κύπρο είναι πιο θετικοί απέναντι σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας, σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (94%) που έλαβαν μέρος σε έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να παρέχεται βοήθεια σε ανθρώπους αναπτυσσόμενων χωρών – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Σουηδία (97%). Η Κύπρος αποτελεί επίσης ένα από τα μόλις τέσσερα κράτη μέλη όπου η πλειοψηφία υποστηρίζει πως είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται βοήθεια στους ανθρώπους αναπτυσσόμενων χωρών(64%, Σουηδία: 74%, Ιρλανδία: 56%, Λουξεμβούργο: 51%).

Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι πολύ πιο πιθανό, σε σύγκριση με το 2013, να
συμφωνήσουν ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ (85%, αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων από το 2013). Μόνον οι ερωτηθέντες στην Κροατία (86%) είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν. Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι επίσης πολύ πιο πιθανό, σε σύγκριση με το παρελθόν, να συμφωνήσουν ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητες της εθνικής κυβέρνησής τους (αύξηση 15 ποσοστιαίες μονάδες), το οποίο φέρνει το συνολικό αποτέλεσμα πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ (44%).

Έχουν, επίσης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πιθανότητα, μαζί με τους ανθρώπους στην Αυστρία, να αναφέρουν ότι η βοήθεια πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από αυτό που έχει ήδη υποσχεθεί (αμφότεροι 22%).

Λίγο πιο πάνω από το μισό του συνόλου των ερωτηθέντων στην Κύπρο (55%) θεωρούν ότι τα άτομα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας – αύξηση 14 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία έρευνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρείται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος. Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι επίσης πιο πιθανό από τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για είδη διατροφής και προϊόντα από αναπτυσσόμενες χώρες (58% έναντι 49%) – σημαντική αύξηση από το 2013 (+12). Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο είναι οι πιο θετικοί από κάθε κράτος μέλος σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δωρεάς (81%), του εθελοντισμού (86%) ή την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (89%), για να υπάρξει βοήθεια ώστε να μειωθεί η φτώχεια σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε αντίθεση με τη γενική τάση της ΕΕ, οι ερωτηθέντες μικρότερης ηλικίας (15-24 ετών) είναι πιο πιθανό από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να συμμετέχουν προσωπικά στην παροχή βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες (42% έναντι 35%).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy