Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Δάλι – Να βρεθεί άμεσα λύση για το εργοστάσιο
  Μετακινούνται εντός μερικών μηνών τα ασφαλτικά

   

  Στο δρόμο βγαίνουν και σήμερα οι κάτοικοι Δαλιού και ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης διαμαρτυρόμενοι για τις αναθυμιάσεις και την οχληρία που προκαλούν παρακείμενες ασφαλτικές μονάδες στη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου.

  Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται στις 10:30 το πρωί, ώστε να δοθεί δυναμικό μήνυμα στο κράτος ότι η υγεία δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

  Όπως σημειώνουν, μετά από συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αέρα που αναπνέουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η ατμόσφαιρά γίνεται αποπνικτική από καυσαέρια και αναθυμιάσεις καυσίμων από δύο συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδας.

  Η διαμαρτυρία των κατοίκων Ιδαλίου και ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έχει ως στόχο την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους, που είναι η αποζημίωση και άμεση απομάκρυνση των δύο συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων, των οποίων οι ώρες λειτουργίας έχουν ταυτιστεί με τα φαινόμενα αποπνικτικής ατμόσφαιρας της περιοχής, και ο αποχαρακτηρισμός των ζωνών οχληράς βιομηχανίας Τσερίου, Γερίου και Ιδαλίου που έχουν απομείνει, τουλάχιστον σε ελαφράς βιομηχανίας ζώνες.

  Στη σελίδα της ομάδας διαμαρτυρίας υπογραμμίζεται ότι εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούν να πείσουν «την κυβέρνηση για τα αυτονόητα και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα επιλύσει το πρόβλημα στη ρίζα του».

  Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι μέτρα όπως η εντατική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων των εργοστασίων που έχουν ταυτιστεί με τα φαινόμενα αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην περιοχή, η αλλαγή φίλτρων και η μέτρηση της ποιότητας του αέρα έχουν αποδειχθεί ελλιπή και ανεπαρκή.

  Παρόλα αυτά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι λήφθηκε απόφαση για μετακίνηση των συγκεκριμένων ασφαλτικών μονάδων εντός των επόμενων μηνών, μετά και τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

  Ο κ. Καδής σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε τη διερεύνηση για μετακίνηση σε συγκεκριμένα τεμάχια, όπως και τη διερεύνηση του κόστους. Παράλληλα, όπως ανέφερε, ξεκαθαρίστηκαν μέτρα για περιορισμό της οχληρίας, τα οποία μπορούν να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες.

  Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής» για το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού της Βιομηχανικής Περιοχής Τσερίου από βαριάς σε ελαφριάς, ανέφερε ότι αυτή είναι η πρόθεση, αλλά πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που εντάσσεται στο πλαίσιο αλλαγής του Τοπικού Σχεδίου με χρονικό ορίζοντα το 2023 και την εμπλοκή των Υπουργείων Εσωτερικών και Εμπορίου.

  Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος Τσερίου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη διαμαρτυρία των κατοίκων Ιδαλίου. Επεσήμανε ότι ήδη ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός της Βιομηχανικής Περιοχής Τσερίου από βαριάς βιομηχανίας σε ελαφριάς και πριν από ένα περίπου χρόνο έλαβε απάντηση από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι αυτό δεν καθίσταται δυνατό.

  Άννα Μισιαούλη