«Εμφύλιος» μεταξύ αστυνομικών και Γιολίτη – Βολές κατά της Υπουργού για στοχοποίηση (ηχητικό)

«Απασφάλισαν» και βάλλουν κατά της υπουργοί οι αστυνομικοί - Ζητούν να μην «στοχοποιούνται και να μην καταδικάζονται» οι αστυνομικοί

Δεν γίνεται η πολιτική προϊστάμενος Υπουργός Δικαιοσύνης να μιλά για τα μέλη της Αστυνομίας χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σάββατο ανέφερε ο Νίκος Λοϊζίδης εκ μέρους του κλάδου αστυνομικού σώματος της ανεξάρτητης συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Η Γιολίτη απεκδύεται τις ευθύνες της και τα ρίχνει στην Αστυνομία 

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή δεν πρέπει να στοχοποιούνται και να καταδικάζονται. Τόνισε ότι δεν θέλουν ο απλός αστυνομικός να είναι αποδιοπομπαίος τράγος λέγοντας ότι ο καθένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να λάμψει η αλήθεια.

Πρόσθεσε ότι σε οποιαδήποτε επιχείρηση γίνεται, υπάρχουν πρακτικά για τη σύσταση μιας επιχείρησης. Είπε ακόμα ότι αν κάποιος δέχθηκε παράνομες διαταγές και αν κάποιος άσκησε δυσανάλογη βία πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, για αυτό σημείωσε ότι θα αναμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας. Επίσης γνωστοποίησε ότι από τις 16 Ιουλίου 2020 απέστειλαν επιστολές στην Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για να τους συναντήσουν και να τους πουν τα προβλήματα της πρώτης γραμμής που ίσως όπως είπε κάποιοι δεν γνωρίζουν. Σημείωσε ακόμα ότι τα επεισόδια του Σαββάτου εντάσσονται στα προβλήματα της πρώτης γραμμής.

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά ότι όλη η αστυνομία είναι στο ίδιο καράβι. Ο Νίκος Λοϊζίδης είπε ότι έφτασε η ώρα να σταματήσει το γεγονός ότι κάποιοι από την ίδρυση της αστυνομίας ξεχωρίζουν από την υπόλοιπη δύναμη και στο τέλος φταίνε μεμονωμένα άτομα. Υπέδειξε ακόμα ότι πρέπει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός γιατί όπως είπε έρχονται πιο δύσκολες μέρες.

Παράλληλα ανέφερε ότι του θυμίζει την περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν όπου ένας πολιτικός αξιωματούχος παραιτείτο την μία μέρα μέρα και την άλλη μέρα κατάγγελλε την Αστυνομία.

 

Η Γιολίτη απεκδύεται τις ευθύνες της και τα ρίχνει στην Αστυνομία

Η λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν το Σάββατο οι διαδηλωτές από την Αστυνομία τέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ενώπιον της Έμιλυς Γιολίτη οι βουλευτές εξέφρασαν έντονα τη δυσφορία τους, με το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει έντονα ότι θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

Αποποιούμενη τις ευθύνες της ως πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, η υπουργός ανέφερε ότι «οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμιά θέση στην Αστυνομία και η έρευνα η οποία θα γίνει θα είναι ενδελεχής και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχαν οδηγίες για τέτοιου είδους καταστολή». Απαντώντας στην απαίτηση του ΑΚΕΛ να παραιτηθεί, ανέφερε ότι η παραίτησή της είναι καθημερινά στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, επιχείρησε να δικαιολογήσει τη δράση των επί καθήκοντι μελών της Δύναμης λέγοντας ότι υπήρξαν προληπτικές κινήσεις προς τους διαδηλωτές, καθώς τους υποδείχθηκε ότι η κινητοποίησή τους ήταν παράνομη. Κατά τον ίδιο, από τη στιγμή που μια ειρηνική εκδήλωση μετατράπηκε σε οχλαγωγία, η Αστυνομία δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών. Την ίδια, όμως, ώρα χωρίς να αναλαμβάνει ο ίδιος οποιαδήποτε ευθύνη, ζήτησε έρευνα κατά των αστυνομικών από την ανεξάρτητη Αρχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy