Ενα Νόμπελ για την αλληλεγγύη;

Είκοσι χιλιάδες υπογραφές απαιτούνται για να παραδοθεί στην Επιτροπή Απονομής Βραβείων Νόμπελ το αίτημα για βράβευση αυτών που δίνουν με το παράδειγμά τους νόημα σε λέξεις όπως φιλότιμο, φιλοξενία, αγάπη και σεβασμός

Μόνο απαρατήρητη δεν περνά σε διεθνές επίπεδο η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι νησιώτες κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου στους κατατρεγμένους πρόσφυγες που φθάνουν από παντού στις ελληνικές ακτές.

Μετά το πλήθος αναφορών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης κάποιοι ένιωσαν την ανάγκη να διεκδικήσουν για λογαριασμό των νησιών του αρχιπελάγους μια υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης! Στη γνωστή ιστοσελίδα προώθησης ψηφισμάτων, διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων avaaz.org «ανέβηκε» petition που καλεί τους επισκέπτες του ιστότοπου να υπογράψουν υπέρ αυτής της υποψηφιότητας. «Των ελληνικών νησιών των οποίων οι κάτοικοι δίνουν με το παράδειγμά τους νόημα σε λέξεις όπως “φιλότιμο”, “φιλοξενία”, “αγάπη” και “σεβασμός” σε ανθρώπους άγνωστους σε αυτούς την ώρα που οι ίδιοι βιώνουν μια οικονομική κρίση έχοντας τα ελάχιστα που όμως τα προσφέρουν», όπως -σε ελεύθερη μετάφραση- αναφέρει το σχετικό ψήφισμα.

Αρχικός στόχος -όπως αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου Stephen K. από τις ΗΠΑ- είναι η συλλογή τουλάχιστον 20.000 υπογραφών και η παράδοσή τους στην Επιτροπή Απονομής Βραβείων Νόμπελ με την απαίτηση τα νησιά αυτά να συμμετέχουν ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης!

Ηδη μέσα σε λίγη ώρα ο αριθμός των υπογραφών έφθασε τις 1.000 και συνεχώς ανεβαίνει, γεγονός που δείχνει ότι ο στόχος των 20.000 υπογραφών είναι εφικτός!

Ασπίδα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Η πλήρης προστασία μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, των ανηλίκων που φτάνουν στην Ελλάδα ολομόναχοι, χωρίς κανέναν δικό τους, είναι το μεγάλο στοίχημα των εμπλεκόμενων Αρχών για τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, προκειμένου να δοθεί τέλος όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη σημερινή κατάσταση που εκθέτει τους ανηλίκους σε κάθε λογής κινδύνους και παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Αλλωστε, το ζήτημα το βάζουν πια σε έντονο βαθμό τα αρμόδια όργανα των διεθνών οργανισμών, όπως η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πιέζει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.

Σύμφωνα με όσα είπε η Μαρία Ρωσσίδη, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας στη Στρογγυλή Τράπεζα «Καθορισμός Βιώσιμων Λύσεων για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους», που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), αναμένεται κοινή νομοθετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα θωρακίζει θεσμικά στον υψηλότερο βαθμό τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της ομάδας εργασίας προκρίνεται η ίδρυση ενός Μητρώου Επιτρόπων για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς έχει αποδειχτεί πολύ προβληματικός στην πράξη ο θεσμός της επιτροπείας ανηλίκων του αστικού κώδικα (αναθέτει την επιτροπεία στους εισαγγελείς ανηλίκων, που δεν έχουν το χρόνο να φέρουν στοιχειωδώς σε πέρας τις απαιτητικές υποχρεώσεις του επιτρόπου).

Η κα Ρωσσίδη επεσήμανε την ανάγκη να τεθεί το μητρώο υπό την εποπτεία μιας κρατικής Αρχής, η οποία θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα ασυνόδευτα ανήλικα, από το στάδιο της υποδοχής τους στη χώρα μας μέχρι το στάδιο της ένταξής τους στην κοινωνία και την ενηλικίωσή τους.

Η Στρογγυλή Τράπεζα
Δεν έλειψε η συναισθηματική φόρτιση κατά τη συζήτηση στη Στρογγυλή Τράπεζα, καθώς οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα (πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα κρατικών φορέων να συζητήσουν το θέμα, όπως και συμφωνία στους στόχους και στις βασικές παραμέτρους, όπως επισημάνθηκε) διηγούνταν περιπτώσεις ανηλίκων που χωρίστηκαν από την οικογένειά τους και δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν τα ίχνη της, που αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη χώρα από την οποία έφυγαν για να γλιτώσουν από συνθήκες που δεν μπορεί να αντέξει ούτε μεγάλος, που έμειναν κρατούμενοι καιρό μέχρι να τους παραπέμψει το κράτος σε ειδική δομή φιλοξενίας, στην οποία μεταφέρονταν με περιπολικά και με τη συνοδεία Αστυνομίας, αντί για κάποιον κοινωνικό λειτουργό με τη γνώση και την ευαισθησία που απαιτείται, που καταγράφηκαν σαν ενήλικες και σαν ενήλικες αντιμετωπίστηκαν από το κράτος, αφού δεν εφαρμόζεται μια επιστημονική μέθοδος εκτίμησης ηλικίας.

Οπως άλλωστε επισημαίνει η αναλυτική και εμπεριστατωμένη έκθεση «Βιώσιμες Λύσεις για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους στην Ευρώπη: Ελλάδα», λείπει από την ελληνική νομοθεσία και την πρακτική η έννοια του «βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού», που πρέπει να καθορίζεται με μεγάλη ευαισθησία και γνώση της συνολικής ιστορίας του ανηλίκου, λαμβάνοντας υπόψιν την ίδια την επιθυμία του.

Η έκθεση επισημαίνει την αποσπασματικότητα που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, χωρίς μέριμνα για να επιτευχθεί μια λύση που θα αποσκοπεί στη μακροπρόθεσμη ευημερία τους.

Εξασφάλιση των παιδιών
Ολοι συμφωνούν πως χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει «ότι κάθε παιδί που μετακινείται είναι σε θέση να ενηλικιωθεί σε ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του και θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και δεν θα θέσει το παιδί σε κίνδυνο ποινικής δίωξης ή σοβαρής βλάβης».

Πηγή: efsyn.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy