Είναι το λιγότερο απαράδεκτο δημοσιογράφοι να διώκονται επειδή είτε εκφράζουν διαφορετικές απόψεις είτε αμφισβητούν «καθιερωμένες» απόψεις και «νόρμες». Πόσο μάλλον όταν ζουν σε κράτος -μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμέλιο της οποίας είναι το κράτος δικαίου και η διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης, αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηδημητρίου, αναφερόμενος στη δίωξη του δημοσιογραφου του Πολίτη από την Αρχή Ραδιοτηλεορασης Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Απαντά στις επικρίσεις η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Ο ευρωβουλευτής με τη δήλωση του, γνωστοποίησε ότι απέστειλα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας την δίωξη που υφίσταται ο δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, θέτοντας το ερώτημα,«αν συμφωνεί ότι με τέτοιες μεθόδους στηρίζεται το δημοσιογραφικό έργο ή αν αντίθετα παρακωλύεται η ελευθερία της έκφρασης».

Αυτούσια η δήλωση:

Η δίωξη τους που συνιστά εκφοβισμό και βία, δεν πλήττει μόνο τους ίδιους, αλλά παράλληλα περιορίζει τη δυνατότητα του κοινού να αποκτήσει πληροφορίες και να έρθει σε επαφή με νέες ιδέες. Τα κράτη και οι αρμόδιες εθνικές τους Υπηρεσίες/Αρχές, όπως η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, έχουν την υποχρέωση να σέβονται, να προστατεύουν και να προάγουν τα δικαιώματα ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και όχι να τα υποσκάπτουν.

Απέστειλα σήμερα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας την δίωξη που υφίσταται ο δημοσιογράφος Κώστας Κωνσταντίνου από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Ρώτησα την Επιτροπή αν συμφωνεί ότι με τέτοιες μεθόδους στηρίζεται το δημοσιογραφικό έργο ή αν αντίθετα παρακωλύεται η ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, της ζήτησα να του απαντήσει πως θα παρέμβει προκειμένου να προστατεύσει άμεσα το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσιογράφων, σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση.