Ερυθρός Σταυρός: Στάλθηκαν 2.500 πακέτα για βοήθεια στην Ουκρανία

Την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προς την Ουκρανία, παρουσίασαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας και η Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.) Φωτεινή Παπαδοπούλου στα Γραφεία Διοίκησης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφορικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό προς τον ουκρανικό λαό και τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας είπε πως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός συνέδραμε σημαντικά τις δύο μεγάλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, κυρίως μέσα από την αποστολή πακέτων ατομικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες.

Ο κ. Σεντώντας ευχαρίστησε τον Ερυθρό Σταυρό για αυτή τη συνδρομή του, τονίζοντας πως απέδειξε, ακόμα μια φορά, το πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία του, όχι μόνο μέσα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά μέσα και από το σύνολο των πολυσχιδών δράσεων του, οι οποίες έχουν πάντα σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

“Στόχος μας είναι η καλύτερη επί του πρακτέου συνεργασία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο πάντοτε της διά του νόμου αποστολής του, ως Επικουρικού Σώματος προς τις Δημόσιες Αρχές σε Ανθρωπιστικά Θέματα”, είπε.

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Φωτεινή Παπαδοπούλου δήλωσε πως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ως Επικουρικό Σώμα των Δημοσίων Αρχών για Ανθρωπιστικά Θέματα, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα και δράση, για παροχή κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, πάντοτε, με σεβασμό και αγάπη προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Οπως είπε, η πρώτη ενέργεια, συμβολική και ουσιαστική, ήταν να επικοινωνήσει ο Οργανισμός αμέσως με τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς και με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο, προς τους οποίους διαβιβάσαμε την πλήρη συμπαράσταση και ετοιμότητά μας για στήριξη του λαού της Ουκρανίας.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ανταποκρινόμενος σε σχετική έκκληση του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού, μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για παροχή οικονομικής βοήθειας, αποφάσισε να συνεισφέρει το ποσό των €10.000 από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ετοιμάσαμε, επίσης, είπε η κ. Παπαδοπούλου, δύο είδη πακέτων υγιεινής, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, μετά από την έκκληση της Κυβέρνησης για βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό.

Στις 8 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή 1.500 τέτοιων πακέτων υγιεινής (1.000 για ενήλικες και 500 για παιδιά) και στάλθηκαν στην Ουκρανία, μέσω της αποστολής της Κυπριακής Κυβέρνησης, με ευγενική χορηγία που εξασφαλίσαμε από μια εταιρεία. Η αποστολή έχει ήδη φθάσει στον προορισμό της και τα είδη υγιεινής έχουν διανεμηθεί σε πληγέντες και πληγείσες.

Στις 3 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη αποστολή 1.000 πακέτων υγιεινής, για ενήλικες αυτή τη φορά, και πάλι μέσω της κυπριακής Κυβέρνησης. Το κόστος των πακέτων αυτών θα καλυφθεί από διάφορες χορηγίες που γίνονται προς τον Κ.Ε.Σ. για τον σκοπό αυτό.

Είπε πως μέχρι στιγμής, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 78 αιτήματα, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε 232 άτομα, στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, κουπόνια για αγορά από υπεραγορές, ρουχισμό, παπούτσια, πακέτα υγιεινής, βρεφικές πάνες, πάνες για ενήλικες, παιχνίδια, κουβέρτες, σεντόνια, είδη κουζίνας και έπιπλα.

Έγινε επίσης ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Restoring Family Links (RFL) για αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών, μέσω προσπαθειών για επικοινωνία μεταξύ των μελών οικογενειών, σε συνεργασία, ασφαλώς, με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως σε περίπτωση που οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει εισφορά στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, είτε απευθείας είτε μέσω τράπεζας, ή να προσφέρει εθελοντική εργασία, καλείται να επικοινωνήσει με τα Γραφεία Διοίκησης στο τηλέφωνο 22504400.

Επίσης είπε ότι θα διεξαχθεί διαδικτυακή συναυλία στις 13 Μαΐου 2022 με πρωτοβουλία του Άλεξ Παναγή, υπό την αιγίδα του Επιτρόπου του Πολίτη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για στήριξη των πληγέντων της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετέχει και ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο φετινός ετήσιος Παγκύπριος Έρανος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού θα πραγματοποιηθεί, από τις 8 μέχρι τις 28 Μαΐου 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.