Εστία: Νέο πρόβλημα με τα memo που έβαλαν στα ακίνητα κρατικές υπηρεσίες

Ουδέν νεώτερον από το ΥΠΟΙΚ για όσους κόβονται, επειδή κρίνονται μη βιώσιμοιΝέο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο σχέδιο Εστία, αφού πολλά από τα δάνεια για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση έχουν memo και ως εκ τούτου δεν μπορούν να τύχουν αναδιάρθρωσης προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο. Μάλιστα μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη σειρά επαφών μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Όπως αναφέρθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα memo (γραπτή επιβάρυνση εναντίον του ακινήτου στο Κτηματολόγιο μετά από απόφαση δικαστηρίου) επιβλήθηκαν κυρίως από κρατικές υπηρεσίες για άλλες οφειλές των δανειοληπτών, όπως για παράδειγμα προς το Τμήμα Φορολογίας. Όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας πηγή με εμπλοκή στο θέμα, μία από τις ιδέες η οποία εξετάζεται είναι η προσωρινή αφαίρεση των memo, ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δανείων για τους σκοπούς του «Εστία», και η επαναφορά τους σε μεταγενέστερο στάδιο. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικές και άλλες δυσκολίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα memo επιβλήθηκαν από άλλο φορέα πλην των κρατικών υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στο σχέδιο Εστία προχωρεί με ρυθμούς χελώνας και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για το σχέδιο Εστία έφτασε τις 5.638 και αφορά δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο μόνο 1.150 αιτήσεις είναι πλήρως συμπληρωμένες (ποσοστό 20,4%), ενώ οι υπόλοιπες υπολείπονται στοιχεία και πιστοποιητικά. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων και την έναρξη της περιόδου για την αξιολόγησή τους, στο Υπουργείο Εργασίας διαβιβάστηκαν μόλις 90 φάκελοι (ποσοστό 1,6% όσων υπέβαλαν αίτηση). Επίσης, αναφέρθηκε ότι από τις αιτήσεις οι οποίες πέρασαν μέχρι στιγμής από το στάδιο της αξιολόγησης ποσοστό 10% περίπου κόπηκαν, επειδή οι δανειολήπτες κρίθηκαν μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

ΑΚΕΛ: «Εγκληματική καθυστέρηση» και κίνδυνος εκποιήσεων

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων άσκησαν για άλλη μια φορά πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών, για την προώθηση σχεδίου το οποίο να καλύπτει όσους κρίνονται μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση. Ωστόσο για άλλη μια φορά το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ανέτοιμο να παρουσιάσει οποιοδήποτε σχέδιο και περιορίστηκε στην αναφορά ότι το θέμα μελετάται. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατήγγειλε την κυβέρνηση για «εγκληματική καθυστέρηση». Μάλιστα έθεσε τους κυβερνώντες προς των ευθυνών τους, υποδεικνύοντας ότι «ο χρόνος τρέχει» και ως εκ τούτου σε περίπτωση που δεν προωθηθεί τάχιστα το σχέδιο για την προστασία των μη βιώσιμων δανειοληπτών, θα υπάρξουν εκποιήσεις. Ο Στ. Στεφάνου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του σχεδίου Εστία είναι κατώτερα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης. Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε αρχικά ότι οι δυνητικά δικαιούχοι ανέρχονται σε 15 χιλιάδες, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε στις 12 χιλιάδες, αλλά τελικά υποβλήθηκαν μόνο 5.638 και μάλιστα οι περισσότερες δεν είναι πλήρως συμπληρωμένες.

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν έχει επιτύχει στο βαθμό που θα ήθελαν οι κυβερνώντες γιατί έμειναν εκτός οι πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς. Σημείωσε ότι το σχέδιο λειτουργεί υπέρ των τραπεζών και όχι υπέρ των πολιτών. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε ότι παραμένει αναπάντητο και το γεγονός πως θα κινηθεί η κυβέρνηση, σε ότι αφορά εκείνη τη μερίδα των πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν τη φωνή τους και να δουν με ποιο τρόπο θα πιέσουν ή θα υποβάλουν προτάσεις για να αναγκάσουν τους κυβερνώντες να αφουγκραστούν τη μικρή μερίδα του πληθυσμού που δε μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της. Εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι θα πετύχουν γιατί όπως είπε αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο.

Η βουλευτής Άννα Θεολόγου έκανε λόγο για σκοπιμότητα σημειώνοντας ότι κάποιες τράπεζες στόχο έχουν να αρπάξουν περιουσίες δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι δε βλέπει σχεδιασμό από κυβερνητικής πλευράς, για να βοηθήσει τη μερίδα των πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για πρόχειρη προσέγγιση του θέματος ενώ σημείωσε ότι αρμόδιοι στα υπουργεία, παίρνουν αποφάσεις μέσα από τα γραφεία τους χωρίς να έχουν αίσθηση πως πραγματικά ζει ο κόσμος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου/ΑΣΤΡΑ