Φάκελος 4 χρόνια ΓεΣΥ: Με τακτική εργάζονται ακόµη και σήµερα οι πολέµιοι του συστήματος

Προέχει να προωθηθούν ακόµη 15 νοµοσχέδια για να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί το Σύστηµα

  • Αυτή τη στιγµή εκκρεµούν 15 νοµοσχέδια. Μόνο από τον αριθµό των νοµοσχεδίων αντιλαµβάνεστε για τι κενά µιλούµε. Η Πολιτεία πρέπει να νοµοθετήσει γρήγορα και να στηρίξει το ΓεΣΥ
  • Μπορείτε σήµερα να φανταστείτε ότι θα µπείτε σε ένα λεωφορείο που δεν έχει περάσει από ΜΟΤ; Φανταστείτε να µην ελέγχεται η ιατρική πράξη
  • Η ΟΣΑΚ δεν επαναπαύεται, είναι εκεί, περιφρουρεί και πάντοτε παρεµβαίνει όταν χρειαστεί

 

Ανάχωµα στα σχέδια όποιων ενδεχοµένως σκεφτούν να αλλάξουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ αποτέλεσαν και αποτελούν οι οργανωµένοι ασθενείς.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) µέσα από τις προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει το ρόλο που πρέπει να έχει το Γενικό Σύστηµα Υγείας, ενώ όπως δηλώνει ο πρόεδρός της, Μάριος Κουλούµας, θα συνεχίσει να επαγρυπνεί προστατεύοντας τη µεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από όσους µεθοδευµένα συνεχίζουν ακόµη και σήµερα να προσπαθούν να δηµιουργήσουν «τρύπες» στο Σύστηµα.

Λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη της ΟΣΑΚ µετά από 9 χρόνια, ο Μάριος Κουλούµας µιλώντας στη «Χαραυγή» επισηµαίνει µε νόηµα πως αν κάποιοι βουλευτές επιµένουν να θέλουν την αλλαγή φιλοσοφίας του ΓεΣΥ ας το πουν ξεκάθαρα, ωστόσο θα βρουν απέναντί τους την κοινωνία.

«Θα επαναλάβω αυτό που λέω για 4 χρόνια ότι το µωράκι µας, το ΓεΣΥ, ήταν ένα νήπιο που τώρα άρχισε να περπατά µόνο του, παρά τις προβλέψεις για την αυξηµένη θνησιµότητά του. Τελικά διαψευστήκαν όλοι.

Το Γενικό Σύστηµα Υγείας είναι εδώ, παρέχει υπηρεσίες πολύτιµες προς χιλιάδες συµπατριώτες µας. Έχει επιτελέσει στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, πραγµατικά, έναν πολύ σηµαντικό ρόλο στα θέµατα υγείας, έχει αναβαθµίσει παρά πολύ τις Υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες, οι οποίοι είναι πλέον όλοι ασφαλισµένοι, είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται.

∆εν ανησυχούν εάν το πρωί ξηµερώσει µια κακιά ηµέρα. Το ΓεΣΥ ανταποκρίνεται, άρα είµαστε πλήρως δικαιωµένοι για αυτή τη µεγάλη κοινωνική κατάκτηση της κοινωνίας µας. Γιατί, το ΓεΣΥ είναι πράγµατι µια κοινωνική κατάκτηση, την οποία όµως θα πρέπει να περιφρουρήσουµε».

Εκκρεµούν 15 νοµοσχέδια

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Μάριος Κουλούµας, δεν αγνοούν ούτε αποκρύβουν τα προβλήµατα.

«Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήµατα, πολλές στρεβλώσεις, πολλά κενά και αυτά θα πρέπει ο ΟΑΥ να τα συζητήσει και να τα βελτιώσει. Από κει και πέρα όµως, να πούµε ότι χωρίς τη συνδροµή της Πολιτείας µε προώθηση µεταρρυθµίσεων, ειδικότερα στον τοµέα της Υγείας, δεν θα µπορούµε να έχουµε το ΓεΣΥ, το οποίο όλοι προσδοκούµε. Άρα οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες.

Να σας φέρω ένα µόνο παράδειγµα. Αυτή τη στιγµή εκκρεµούν 15 νοµοσχέδια. Μόνο από τον αριθµό των νοµοσχεδίων αντιλαµβάνεστε για τι κενά µιλούµε. Η Πολιτεία πρέπει να νοµοθετήσει γρήγορα και να στηρίξει το ΓεΣΥ».

Μόνο στην Κύπρο απουσιάζει ο ιατρικός έλεγχος

«Σηµαντικό νοµοσχέδιο για εµάς είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ο ιατρικός έλεγχος. ∆εν µπορεί να υπάρχει ιατρικός έλεγχος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και µόνο στην Κύπρο να απουσιάζει ο ιατρικός έλεγχος. Η ΟΣΑΚ θέτει το ζήτηµα αυτό εδώ και µια πενταετία.

Συχνά, µιλώντας για το θέµα αυτό το παροµοιάζω µε το ΜΟΤ των αυτοκινήτων. Μπορείτε σήµερα να φανταστείτε ότι θα µπείτε σε ένα λεωφορείο που δεν έχει περάσει από ΜΟΤ; Ακόµη και µε τον έλεγχο που γίνεται στα αυτοκίνητα παρατηρούνται προβλήµατα. Φανταστείτε να µην ελέγχεται η ιατρική πράξη. Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της µε όλα αυτά τα νοµοσχέδια. Και όλοι οι θεσµοί να συνεργαστούµε».

Υπάρχουν ακόµα αυτοί που θέλουν να εκτροχιάσουν το ΓεΣΥ

Ο Μάριος Κουλούµας δεν µασά τα λόγια του. Και τονίζει ότι υπάρχουν ακόµη πολέµιοι του Συστήµατος, εντός και εκτός Βουλής.

«Σε αυτά τα 4 χρόνια το ΓεΣΥ τα κατάφερε, είναι εδώ, δεν έχει επιστροφή και επειδή εµείς οι πολίτες βλέπουµε καθηµερινά πόσα µάς έχει προσφέρει, η δέσµευσή µας είναι ότι θα το περιφρουρήσουµε µε όλες µας τις δυνάµεις διότι υπάρχουν ακόµη αυτοί που το πολεµούν. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να το εκτροχιάσουν, υπάρχουν αυτοί που µέσα από µικρές τρυπίτσες θέλουν να ανοίξουν µια µεγάλη τρύπα για να το οδηγήσουν σε κατάρρευση. ∆εν θα γίνει αυτό.

Εµείς οι πολίτες θα το περιφρουρήσουµε και θα απαιτήσουµε τόσο µέσα από το ΓεΣΥ, αλλά και µε άλλους τρόπους η Πολιτεία να εφαρµόσει λύσεις και διαδικασίες, έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση και η ποιότητα υπηρεσιών µέσω του ΓεΣΥ».

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες, όπως ανέφερε, κάποιων να εκτροχιάσουν το ΓεΣΥ ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ σηµείωσε ότι όπως έχει λεχθεί οι πολέµιοι του ΓεΣΥ έχουν µια συστηµατική προσέγγιση.

«Κάθε λίγο µπαίνει κάτι για να χτυπηθεί το ΓεΣΥ. Έχουν µια συστηµατική προσπάθεια για να ανοίξουν τρύπες σε ένα φράγµα, να αρχίσει η διαρροή µέχρι να καταρρεύσει. Συνεπώς, καλούµε τον κόσµο να µην επαναπαύεται».

Ο ρόλος της ΟΣΑΚ

«Βέβαια, η ΟΣΑΚ δεν επαναπαύεται, είναι εκεί, περιφρουρεί και πάντοτε παρεµβαίνει, αυτή είναι δέσµευσή µας. Όµως από κει και πέρα και οι πολίτες, επειδή ακριβώς είναι το ΓεΣΥ κοινωνική κατάκτηση, θα πρέπει ο καθένας από εµάς να το νιώσει το ΓεΣΥ ως δικό του και να το περιφρουρήσουµε και από τις καταχρήσεις, αλλά και από τις προσπάθειες αυτών που πάντοτε πολεµούν το ΓεΣΥ.

Ιδιαίτερα αυτούς που πολεµούν για να αλλάξει η φιλοσοφία του. Και λέγοντας φιλοσοφία του εννοούµε ένα καθολικό, ισότιµο, αλληλέγγυο Σύστηµα Υγείας. Αυτή είναι η φιλοσοφία του. Και η αρχιτεκτονική του έχει σχεδιαστεί γύρω από αυτήν τη φιλοσοφία. Ο Προσωπικός Ιατρός και όλες οι υπηρεσίες είναι σχεδιασµένες γύρω από τον ασθενή και την πρόσβασή του στις υπηρεσίες αυτές.

Εάν κάποιοι βουλευτές, για παράδειγµα, νοµίζουν ότι έχουν τη δύναµη να αλλάξουν τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδηµα. Ας συνεχίσουν να παίρνουν προτάσεις εναντίον του ΓεΣΥ, όµως να ξέρουν ότι όσοι στηρίξουν αλλαγή του ΓεΣΥ, θα βρουν απέναντί τους την κοινωνία».

Τα κυριότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει το ΓεΣΥ

Σε σχέση με τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ΓεΣΥ, ο Μάριος Κουλούμας επισημαίνει πως για την ΟΣΑΚ το κυριότερο ζητούμενο είναι η πρόσβαση και η ποιότητα. «Αυτό που ζητούμε είναι να υπάρχει πρόσβαση και όταν μιλάμε για πρόσβαση εννοούμε και στους γιατρούς, αλλά και στα καινοτόμα φάρμακα. Άρα θα πρέπει να δούμε πώς επιλύεται το θέμα των λιστών αναμονής που δημιουργούνται στο ΓεΣΥ. Το ζήτημα αυτό το έχουμε αξιολογήσει πολλές φορές και φαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι λίστες αυτές είναι τεχνητές, άρα θα πρέπει να προωθήσουμε την εποπτεία του Συστήματος και τον έλεγχο. Θα πρέπει λοιπόν να τεθούν ψηλά στις προτεραιότητες οι λίστες αναμονής, οι οριζόντιοι περιορισμοί, η πρόσβαση των ασθενών μας στα καινοτόμα φάρμακα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όταν αναφερόμαστε σε πρόσβαση, εννοούμε μια σειρά θεμάτων όπως τα φάρμακα και τους επαγγελματίες υγείας. Για παράδειγμα, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ οι εργοθεραπευτές παρά μόνο αυτοί του δημοσίου τομέα, οι ποδολόγοι δεν έχουν ενταχθεί ακόμη, υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση των χρόνιων ασθενών σε ειδικούς. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος των Προσωπικών Ιατρών. Σίγουρα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν, ωστόσο τονίζω ακόμη μια φορά πως αν δεν ψηφιστούν από την Πολιτεία όλες οι μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η νομοθεσία για την ιδρυματική αποκατάσταση, νομοθεσία για ανακουφιστική φροντίδα, τα θέματα που αφορούν τις πανεπιστημιακές κλινικές και κυριότερα ο ιατρικός έλεγχος, εάν δεν προωθήσει η κυβέρνηση τον ιατρικό έλεγχο, θα έχουμε συνεχώς προβλήματα».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy