Γαλλία: Σε κρίσιμη καμπή

Του
Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος που ταλανίζουν ολόκληρη τη Γαλλία, σε όλα τα επαγγέλματα, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, το οποίο έχει παραλύσει σε τεράστιο βαθμό τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης. Μια οικονομία η οποία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής και τραπεζικής κρίσης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρέθηκαν μπροστά από σκληρά διλήμματα, ακόμα και με κλείσιμο. Τα γεγονότα στη Γαλλία γνωστά και πανομοιότυπα με αυτά της υπόλοιπης Ένωσης. Ασυδοσία των τραπεζιτών, καταστρατήγηση νόμων αλλά και κανόνων ηθικής με το παράδειγμα της “France Telecom” -όπου ο πρώην ηγέτης της France Telecom, Didier Lombard και έξι άλλα πρώην στελέχη έχουν δικαστεί στο Παρίσι, κατηγορούμενοι για ηθική παρενόχληση που συνδέεται με το γεγονός των μαζικών αυτοκτονιών μεταξύ των εργαζομένων- να αποτελεί το πιο απτό και συνάμα τραγικό παράδειγμα.

Παρά τα κάποια θετικά βήματα που έγιναν μετά την κρίση, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ, τα αποτελέσματα της οικονομίας της χώρας κατά το 2018 και το 2019 είναι μακράν του αναμενόμενου. Η ανεργία έχει “κολλήσει” πάνω από το 8%, η αντίστοιχη μεταξύ των νέων είναι στο 19% και η παραγωγικότητα έχει “κολλήσει” στις 103 μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την οικονομία. Όλα τα πιο πάνω δεν είναι τα μόνα, απλά αποτελούν μονάχα ένα μικρό δείγμα για το εύθραυστο της οικονομίας της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Εξαιρετικά σημαντικό αρνητικό γεγονός για την οικονομία της Γαλλίας αποτελεί το αυξανόμενο Ιδιωτικό Χρέος επί του ΑΕΠ (Private Debt to GDP), το οποίο από το 2010, όταν και ήταν στο κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 219,9%, έχει φτάσει στο τέλος του 2018 στο 266,47%, με τα αποτελέσματα του 2019 να αναμένονται με αγωνία για να δούμε πού οδηγείται το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό το χρέος σίγουρα επηρεάζει την αγοραστική δυνατότητα των οικογενειών, δημιουργεί συνθήκες αποπληθωρισμού (μόλις στο +1%), κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία της χώρας.
Το κερασάκι στην τούρτα των οικονομικών και παράλληλα κοινωνικών προβλημάτων της Γαλλίας αποτελεί και η ακατανόητη επιμονή του Προέδρου Μακρόν να θέλει να εφαρμόσει ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, παρά τις σφοδρές αντιθέσεις όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως κομματικής και επαγγελματικής προέλευσης. Η παράλυση της Γαλλίας με επίκεντρο το Παρίσι κατά τη διάρκεια των εορτών, για πάνω από τρεις εβδομάδες, έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του κινήματος “Κίτρινα Γιλέκα”, το οποίο γρήγορα επεκτάθηκε και σε γειτονικές χώρες.

Η Γαλλία αποτελεί μια σημαντική χώρα όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό και δυνατότητες. Παρόλα αυτά, η χώρα είναι τα τελευταία χρόνια μονίμως σε μια δύσκολη κατάσταση από την οποία φαίνεται ότι αδυνατεί να βγει. Ο Πρόεδρος Μακρόν άρχισε τη θητεία του με όλα τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία, απαλλαγμένος από τα κομματικά βαρίδια τον προκατόχων του. Παρόλα αυτά, σύντομα άρχισε να ικανοποιεί υποσχέσεις στην ελίτ της γαλλικής οικονομίας με αποτέλεσμα να φέρει ολόκληρη την κοινωνία εναντίον του. Ελπίζουμε ότι η φιλική προς την Κύπρο αυτή χώρα θα ξεπεράσει σύντομα τα προβλήματά της, για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτιστα, η Γερμανία πρέπει να νιώθει το αντίπαλο δέος μέσα στην Ένωση. Φυσικά και δεν είμαστε αφελείς, οι ευχές δεν είναι αρκετές. Η αλλαγή πορείας αποτελεί το μοναδικό δρόμο προς τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας. Παρά την αισιόδοξη αρχή, ο Μακρόν φαίνεται να είναι κατώτερος των περιστάσεων και η Γαλλία να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή.

*Ακαδημαϊκός-Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Επιχειρήσεων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy