Η ακρίβεια και τα υψηλά ενοίκια «γονατίζουν» και τους φοιτητές

Η Προοδευτική Κ.Φ. καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα

 

Οι τιμές των ενοικίων που παραμένουν υψηλές σε συνάρτηση με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και γενικότερα την ακρίβεια στα βασικά αγαθά επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους φοιτητές.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, Λένος Χριστοφόρου, επισημαίνει ότι οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, παραμένουν ήδη υψηλές, ιδιαίτερα στη Λεμεσό που είναι αποτρεπτικές. Αυτό που έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των φοιτητών είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα κόστη και στα καύσιμα, αλλά και στο ρεύμα. Για παράδειγμα ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια από τη Λάρνακα σε πολλές περιπτώσεις λόγω των τιμών των ενοικίων προτιμούσε να παραμένει στην πόλη του και να πηγαινοέρχεται στο Πανεπιστήμιό του, όμως πλέον με τις τιμές στα καύσιμα και αυτή η εναλλακτική είναι αποτρεπτική.

Επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές εστίες στα δημόσια πανεπιστήμια οξύνει το πρόβλημα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για 3.500 φοιτητές στο ΤΕΠΑΚ υπάρχουν μόνο 300 εστίες και για 7.000 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 208 εστίες. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού οι εστίες που υπάρχουν γύρω από αυτά είναι ιδιωτικές και οι τιμές τους είναι απαγορευτικές.

H κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για το υψηλό κόστος ενοικίων, επισημαίνει ο Λένος Χριστοφόρου σημειώνοντας ότι η Προοδευτική Κ.Φ. εδώ και χρόνια καταθέτει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις προς αντιμετώπιση του ζητήματος, που δυστυχώς προσκρούουν συνεχώς στην έλλειψη πολιτικής βούλησης ως προς το ζήτημα.

Η Προοδευτική ζητά όπως η κυβέρνηση προχωρήσει με:

• Ενίσχυση του προϋπολογισμού της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την επαναφορά τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ. Διεύρυνση των δικαιούχων του πακέτου φοιτητικής μέριμνας και αύξηση των ποσών.

• Επιτάχυνση των διαδικασιών για ανέγερση της Β’ φάσης των εστιών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

• Εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής ως προς τη στέγαση. Αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία που θα επιτρέπει την κρατική παρέμβαση με στόχο τη δημιουργία πλαφόν στα ενοίκια.

Εσχάτη λύση η ενοικίαση στα κατεχόμενα

Σε ό,τι αφορά το ύψος των ενοικίων, όπως μας λέχθηκε από κτηματομεσιτικά γραφεία, ο μέσος όρος τιμής για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λευκωσία κυμαίνεται από 500-600 ευρώ το μήνα και στη Λεμεσό από 800-900 ευρώ. Σε ό,τι αφορά διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια στη Λευκωσία κάποιος μπορεί να το βρει από 700 – 800 ευρώ, στη Λεμεσό από 1.300-1.400 ευρώ.

Πάντως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπάρχουν και φοιτητές οι οποίοι ενοικιάζουν διαμερίσματα στα κατεχόμενα για 200-300 ευρώ σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν της ακρίβειας και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.