Η ακρίβεια θα φέρει κοινωνική αναταραχή!

Ο κώδωνας κινδύνου ηχεί φάλτσα… μόνο για τη Λευκωσία

Η ημέρα της κρίσης για την Ευρώπη πλησιάζει και ο κώδωνας κινδύνου για κοινωνική αναταραχή ηχεί φάλτσα μόνο για τη Λευκωσία!

Όπως τονίζει ο ειδικός εμπειρογνώμονας δρ Τσαρλς Έλληνας, πρέπει να προετοιμαστούμε και να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, γιατί αν μείνουμε να αντιδράσουμε τον Γενάρη, τότε θα είναι πολύ αργά! Ο ίδιος αναφέρει τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν και του Μπλούμπεργκ, οι οποίοι με δραματικούς τόνους προειδοποιούν για επέλαση κοινωνικής αναταραχής και συγκρούσεων λόγων των ψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Ο κ. Έλληνας παραπέμπει στις ανησυχίες που εκφράζονται αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και αν σταματήσει η ασφαλιστική κάλυψη στην εξαγωγή του ρωσικού καυσίμου. «Αν ο Πούτιον αφαιρέσει 2-3 εκ. βαρέλια από την προμήθεια της Ευρώπης, η τιμή θα διπλασιαστεί», σημειώνει ο κ. Έλληνας, για να σημειώσει πως το ταξίδι του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου (ενόψει και των εκλογών τον Νοέμβρη στις ΗΠΑ), απέτυχε.

Η τιμή του μπρεντ είναι χαμηλή τώρα λόγω χαμηλής ζήτησης. Πλην όμως εκτιμάται (και ο ΟΠΕΚ, επίσης) ότι τον χειμώνα θα αυξηθεί η ζήτηση και θ’ αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές. Αν μάλιστα «κοπεί» η διοχέτευση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, τότε η ύφεση θα είναι δεδομένη και η εκτόξευση των τιμών ακόμα περισσότερο θα είναι μοιραία. Ο κ. Έλληνας προειδοποιεί επίσης με δραματικό ύφος πως αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, τότε κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση που βρεθήκαμε το 2013!

Για πολλοστή φορά εισηγείται ότι πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ στα καύσιμα μέχρι το 5%, όπως σε όλη την Ευρώπη και τα αυξημένα έσοδα που έχει η κυβέρνηση από τις αυξημένες τιμές καυσίμων θα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τώρα, και όχι να μαζεύει «μαξιλαράκια».

Μια τρίτη εισήγηση από τον κ. Έλληνα είναι η άμεση προκήρυξη ανοικτών μειοδοτικών διαγωνισμών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε όποιος δώσει την πιο χαμηλή τιμή να πάρει την προσφορά και να επωφεληθεί ο καταναλωτής.

Μέτρα τώρα, πριν να είναι αργά

Ο κ. Έλληνας προειδοποιεί με δραματικό ύφος πως πρέπει να προετοιμαστούμε και να πάρουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, γιατί αν μείνουμε να αντιδράσουμε τον Γενάρη, τότε θα είναι πολύ αργά!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy