Η εξουσία προϋποθέτει λογοδοσία 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Άλλο πάλι και τούτου. Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, αντί να απαντήσει στις επισημάνσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καλεί τον Γενικό Ελεγκτή «σε δημόσιο τηλεοπτικό σχολιασμό» της έκθεσης! Ισχυρίζεται μάλιστα ότι «αν αρνηθεί (ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης), σημαίνει ότι φοβάται μήπως υποχρεωθεί να παραιτηθεί».

Κύριε δήμαρχε θα γίνει και δημόσιος σχολιασμός της έκθεσης, αφού ως είθισται όλες οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συζητούνται στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Και πάντα προσκαλούνται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ως εκ τούτου θα έχετε την ευκαιρία να τα πείτε τετ α τετ με τον Γενικό Ελεγκτή, με ακροατήριο τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και όσους άλλους βουλευτές θέλουν να παρευρεθούν στη συνεδρία.

Μέχρι τότε, όμως, οι δημότες Παραλιμνίου αλλά και όλοι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν τα σχόλιά σας για τις επισημάνσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όχι για να κάνουν κουτσομπολιό, αλλά γιατί αυτό προϋποθέτει η Δημοκρατία. Η οποία έχει ως βασική Αρχή ότι όλοι όσοι κατέχουν θέση εξουσίας οφείλουν να λογοδοτούν. Εξάλλου, πολλές από τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούν περιουσιακά στοιχεία της ευρύτερης κοινωνίας, όπως οι χώροι πρασίνου, οι συντελεστές δόμησης, οι δρόμοι, οι παραλίες κ.τ.λ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις, στη βάση καταγγελιών τις οποίες έλαβε καθώς και δικών της ερευνών. Δεν διεκδίκησε την απόλυτη αλήθεια. Αντίθετα σας έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσετε την άποψή σας και να αντικρούσετε τις επισημάνσεις. Σας έδωσε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τα ευρήματα πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση, ώστε να συμπεριληφθούν και οι δικές σας θέσεις στο τελικό κείμενο. Δηλαδή σας έδωσε βήμα για να λογοδοτήσετε προς τους πολίτες. Αντί αυτού δεν απαντήσατε αλλά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, καλέσατε τον Γενικό Ελεγκτή «σε δημόσιο τηλεοπτικό σχολιασμό» της έκθεσης, γνωρίζοντας προφανώς ότι η λειτουργία των θεσμών δεν προϋποθέτει τέτοια διαδικασία. Επίσης είναι παράδοξο – ίσως και παράνομο- αυτό το οποίο αναφέρεται στην έκθεση ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρία του αποφάσισε να μην απαντά σε επιστολές (της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) που αφορούν ανώνυμες καταγγελίες». Ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα. Στη βάση ποιας νομοθεσίας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα απαντά σε επιστολές τής υπό αναφορά  Υπηρεσίας; Ποια νομοθεσία λέει ότι το Συμβούλιο τού οποιουδήποτε δήμου έχει τη δυνατότητα να βγάζει φιρμάνια σε σχέση με το επίπεδο της συνεργασίας που πρέπει να έχει με τον κάθε θεσμό;

Ερωτηματικά εγείρονται και για τη σιωπή του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος έχει την ευθύνη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει την ευθύνη για την τήρηση του Συντάγματος και των νομοθεσιών. Γιατί δεν έχουν παρέμβει ακόμη στη θεσμική κρίση η οποία προέκυψε; Αντιλαμβάνονται πού οδηγούνται τα πράγματα; Αντιλαμβάνονται τι θα γίνει εάν εφαρμοστούν οι ίδιες πρακτικές και από άλλες τοπικές Αρχές;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy