∆ιασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας θέλουν οι εργαζόµενοι σε προγράµµατα του Υπουργείου Παιδείας

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Την ώρα που οι εργαζόµενοι στα υποστηρικτικά προγράµµατα του Υπουργείου Παιδείας προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και εκδήλωση διαµαρτυρίας, το υπουργείο από την πλευρά του επιµένει πως η λήψη των όποιων απεργιακών µέτρων σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι άκαιρη και βεβιασµένη.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ, η πρόταση για την παιδαγωγική αναδόµηση των προγραµµάτων θα κοινοποιηθεί σύντοµα στις συντεχνίες. Χαρακτηρίζει, µάλιστα, την πρότασή του ως ισορροπηµένη και παιδαγωγικά ορθή, αφού θέτει στο επίκεντρο και τους µαθητές, αλλά παράλληλα λαµβάνει υπόψιν όλες τις παραµέτρους που συνθέτουν το χρόνιο ζήτηµα της εργοδότησης στα προγράµµατα του Υπουργείου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος του ΥΠΑΝ είναι να ρυθµιστεί νοµοθετικά η απασχόληση στα προγράµµατα µε τον τρόπο που ρυθµίζεται σήµερα και για τους ορισµένου χρόνου εργαζοµένους στη δηµόσια υπηρεσία. Μεταξύ άλλων το νοµοσχέδιο θα ρυθµίζει και τη διαδικασία πρόσληψης, ενώ θα υπάρξουν και κριτήρια µοριοδότησης, καθώς και η διατήρηση µητρώου εργαζοµένων. Ωστόσο, οι γενικότητες αυτές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους εκπαιδευτικούς που θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα διαµορφωθεί η εν λόγω πρόταση και πώς θα επηρεαστεί το κάθε πρόγραµµα ξεχωριστά.

Αυτό που απαιτούν είναι τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους εργαζοµένους στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιµόρφωσης και τα ∆ράσε Μέσης Εκπαίδευσης µετά την απαίτηση της ΟΕΛΜΕΚ να απολυθούν, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚ∆Υ ΣΕΚ για να πάρουν τη θέση τους άλλοι εργαζόµενοι.

ΠΕΟ: Κανένας να µη µείνει άνεργος

Ο Γενικός Γραµµατέας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, Ανδρέας Κουννής, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε δεσµευτεί ότι µέχρι το τέλος 2023 θα ολοκληρωνόταν ο διάλογος για το µέλλον των υποστηρικτικών προγραµµάτων. Ωστόσο, ακόµη περιµένουν την πρόταση σηµειώνοντας ότι σε καµία περίπτωση δεν θα δεχθούν να θυµατοποιηθούν εργαζόµενοι που υπέστησαν βάναυσο «κούρεµα των δικαιωµάτων τους».

Ανέφερε ότι οι συγκεκριµένοι εκπαιδευτικοί για µια δεκαετία υπέστησαν εργασιακό µεσαίωνα και στο τέλος της µέρας θα είναι αντιµέτωποι µε την ανεργία. Πρόσθεσε ότι η διαµαρτυρία είναι η αρχή. Ο κ. Κουννής δήλωσε ότι η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ζήτησε αυτά που λέγονταν προεκλογικά να υλοποιηθούν.

«Απαιτούµε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στα δώδεκα υποστηρικτικά προγράµµατα για τα οποία έχει υπογραφεί συλλογική σύµβαση. Κανένας να µη µείνει άνεργος. Να καταργηθεί ακόµα και η αγορά υπηρεσιών, για προγράµµατα όπως είναι η Οµάδα Ειδικής Παρέµβασης στα σχολεία», είπε.

Υπενθύµισε ακόµη πως τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιµόρφωσης λειτουργούν από το 1960 και συµβάλλουν τα µέγιστα στη διά βίου µάθηση, η οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των γνώσεων των παιδιών και των ενηλίκων, στην εκµάθηση ξένων γλωσσών, στο χειρισµό ηλεκτρονικών υπολογιστών και την ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά που προέρχονται κυρίως από οικογένειες µε πολύ χαµηλά εισοδήµατα.

ΣΕΚ: Θα υπερασπιστούµε τις θέσεις εργασίας όλων

Ο Γενικός Γραµµατέας της ΟΕΚ∆Υ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι «οι θέσεις εργασίας ανήκουν σε αυτούς τους εργαζοµένους οι οποίοι αγωνίστηκαν για δέκα ολόκληρα χρόνια για να καταργήσουν την αγορά υπηρεσιών, ένα παράνοµο καθεστώς, όπως έχει αποδειχτεί στα δικαστήρια και µε απόφαση της διευθύντριας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«∆εν αγωνιστήκαµε τόσα χρόνια για να δώσουµε τις θέσεις εργασίας σε κάποιους άλλους», είπε ο κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι η αποφασιστικότητα είναι δηλωµένη. «Θα συνεχίσουµε µε κάθε µέσο τον αγώνα µας για να υπερασπιστούµε τις θέσεις εργασίας του κάθε συνάδελφου και είµαστε έτοιµοι να συζητήσουµε τρόπους για να βελτιωθούν τα προγράµµατα ώστε να προσφέρουν περισσότερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση για το καλό όλων», ανέφερε.

Να υπενθυµίσουµε ότι ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ∆ηµήτρης Ταλιαδώρος, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αίτηµα της Οργάνωσης είναι να παραχωρηθούν συµβάσεις από τους καταλόγους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (∆ιοριστέων και ∆ιορισίµων) και στους Εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ΚΙΕ, αλλά και τα ∆ΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης. Αυτή η ρύθµιση, όπως εξήγησε, θα µετρά στην προϋπηρεσία των συναδέλφων, ενώ θα βελτιώνεται και η σειρά τους στον κατάλογο της ΕΕΥ, κάτι ανάλογο όπως έγινε και µε τους εκπαιδευτικούς των Ολοήµερων Σχολείων και των ∆ΡΑΣΕ ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, αυξάνονται και οι µονιµοποιήσεις και µειώνεται ο αριθµός των συµβασιούχων που σήµερα ανέρχονται γύρω στους 400. Ερωτηθείς για την αντίθετη άποψη των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι από τη στιγµή που θα εφαρµοστεί η αρχή που θέτει η ΟΕΛΜΕΚ, τότε είναι έτοιµοι να συζητήσουν και άλλα µέτρα.

Παγκύπριος Ανεξάρτητος Σύνδεσμος: «Να µην περάσουµε ακόµη ένα καλοκαίρι στην ανεργία»

Στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι εργαζόµενοι στα υποστηρικτικά προγράµµατα του ΥΠΑΝ αναφέρθηκε και η Έλενα Μιτέλλα εκ µέρους του Παγκύπριου Ανεξάρτητου Συνδέσµου. Όπως σηµειώνει, κάθε χρόνο σχεδόν παρατηρείται κωλυσιεργία από πλευράς ΥΠΑΝ που αφήνει 2-3 χιλιάδες άτοµα στο περίµενε να µη γνωρίζουν εάν θα έχουν εργασία από τον Σεπτέµβρη και µετά.

Όπως αναφέρει, ήδη 400 άτοµα έχουν χάσει τη δουλειά τους και αυτό που ζητά στην πραγµατικότητα η ΟΕΛΜΕΚ είναι να απολυθούν ακόµη 700 άτοµα.

Σε ό,τι αφορά τα Μουσικά Σχολεία στα οποία υπάρχουν ειδικεύσεις, όπως µας εξηγεί η κα Μιτέλλα, υπάρχουν ειδικά µητρώα αφού οι καθηγητές που εργάζονται εκεί πέρασαν από ειδικές εξετάσεις-ακροάσεις.

«Είναι µε διαφορετικό τρόπο που γίνεται η εξέταση-ακρόαση, αφού γι’ αυτές έρχονται κριτές από το εξωτερικό. Σήµερα θέλουν ο διορισµός να γίνεται µέσω των εξετάσεων διορισίµων. Αυτές οι εξετάσεις, όµως, είναι µόνο γραπτές. Μπορεί για παράδειγµα να µην έχεις σπουδάσει κλάδο, αλλά θεωρία της µουσικής. Είναι παράλογο να συµβαίνει αυτό. Είναι µε την αξία µας που κατέχουµε τις θέσεις αυτές. Κάθε 3 χρόνια υπάρχει επανακρόαση για να διατηρήσουµε τη θέση µας».

Αυτό που φοβούνται, δηλώνει, είναι ότι θα περάσουν ακόµη ένα καλοκαίρι στην αβεβαιότητα και στην ανεργία.

Αναφερόµενη και στα πρακτικά προβλήµατα, σηµειώνει πως πρέπει να κάνουν εξοικονοµήσεις ώστε τους µήνες που δεν εργάζονται και άρα είναι χωρίς εισόδηµα να έχουν ένα ποσό στην άκρη. Ή όπου είναι εφικτό κάποιοι ψάχνουν για µια προσωρινή εργασία. Και ενώ περίµεναν ότι αυτά τα ζητήµατα θα είχαν διευθετηθεί, αυτά που έχουν σήµερα ενώπιόν τους µοιάζουν βουνό. Η ελπίδα που υπήρχε έστω για αξιολόγηση στα 3 χρόνια και διατήρησή τους στο µητρώο σήµερα δεν θα υφίσταται.

«Μετά από 20 χρόνια θα έπρεπε να ήµασταν µόνιµοι, όµως δεν είµαστε. Αυτό που ζητάµε είναι να µπορούµε αξιοκρατικά να διαγωνιστούµε και να επαναδιεκδικήσουµε τη θέση µας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy